ACCIÓ EXTERIOR
Crònica 28/02/2012

Mas encapçala una gran missió empresarial al Marroc

Ferran Casas
2 min
Mas es va reunir fa un any amb Durao Barroso a Brussel·les.

BARCELONA.Artur Mas fa avui el primer viatge oficial amb tots els ets i uts. El president marxa avui a la tarda cap al Marroc i s'hi estarà fins divendres. Res a veure amb les visites llampec a Londres i Brussel·les per reunir-se amb Nick Clegg, José Manuel Durao Barroso o Herman van Rompuy. El viatge al Marroc és ambiciós i té contingut econòmic sense descuidar les relacions polítiques amb un país en creixement però amb assumptes per resoldre com la democratització o el conflicte del Sàhara. El president visitarà Rabat, Casablanca i Tànger amb tres consellers (els de Territori, Empresa i Agricultura) i la delegació d'empresaris més gran que ha acompanyat mai un mandatari català.

Dos-cents directius d'empreses amb interessos o perspectives de negoci al país alauita busquen obrir-se portes. D'altres ho aprofitaran per presentar nous projectes d'expansió, com els directius de Seat, Cobega i Catalunya Caixa. El grup Relats, de components tèxtils, inaugurarà una planta a Tànger. Mas sempre ha vinculat la seva política exterior a la recuperació econòmica i el seu viatge està pensat en aquesta clau. L'última incursió catalana al Magrib va ser similar. L'octubre del 2009 l'aleshores president, José Montilla, va desembarcar a Algèria amb un centenar d'empresaris per tancar acords i participar en fòrums d'intercanvi. A Montilla l'acompanyaven els presidents de Seat (James Muir), La Caixa (Isidre Fainé) i Alstom (Antonio Oporto).

Contactes polítics

En l'àmbit polític Mas engegarà projectes de cooperació al desenvolupament i es veurà amb el president del Marroc i amb diversos dels seus ministres, així com amb els presidents de les cambres de representants. L'agenda no ha permès una reunió amb el rei Mohamed VI. Montilla tampoc s'hi va reunir quan hi va ser, cosa que sí que van fer Pasqual Maragall i Jordi Pujol, a qui el monarca va condecorar el 2001.

stats