Crònica 26/03/2011

Mas encarrega més feina al seu consell assessor

La divisió que va generar l'informe del grup d'experts previ a la cimera no ha alterat la confiança del Govern, que ja ha anunciat que li encarregarà nous documents de propostes al llarg del mes que ve.

Elena Freixa
2 min
Mas encarrega més feina al seu consell assessor

Barcelona.El fet que el polèmic document de propostes del consell assessor del Govern -el CAREC- quedés ahir aparcat de les conclusions finals de la cimera per no ser "un document de consens" -en paraules del mateix president de la Generalitat, Artur Mas-, no restarà protagonisme al grup d'experts durant les pròximes setmanes.

El text final de la trobada d'ahir recull sis encàrrecs que s'han de transformar en propostes en el termini d'un mes i aquesta serà una feina que el Govern confiarà de nou al consell assessor que lidera el president d'Abertis i del Cercle d'Economia, Salvador Alemany. "Hi confiem", va dir Mas en defensa dels 15 membres a qui ell mateix va encarregar obrir foc amb un primer document de mesures concretes per sortir de la crisi.

Els encàrrecs inclouen aspectes tan diversos com delicats -trobar noves vies de finançament per a empreses, abordar la política industrial i posar les coses fàcils a les pimes per tal que puguin generar riquesa, entre d'altres-. Els sindicats CCOO i UGT i grups de l'oposició com ICV-EUiA van criticar que tracta de qüestions més pròpies de ser tractades en el marc de la concertació social que per part d'un grup de savis que consideren "esbiaixat". Van insistir que el Govern hauria d'aprofitar l'ocasió per donar mostres clares que vol continuar amb el diàleg tripartit -executiu, sindicat i patronals- encetat durant l'anterior legislatura amb l'Acord Estratègic. La resposta de Mas, però, no va per aquest camí. Va convidar els agents a demanar, si volen, els seus propis informes sobre aquests encàrrecs a altres fonts i que després els hi facin arribar per valorar-los.

En la compareixença posterior a la cimera, el president de la Generalitat va voler tancar el debat que s'ha generat al voltant de l'informe del consell assessor. Va reconèixer que havia provocat discrepàncies, però el va defensar per la seva importància i va elogiar la dedicació "altruista" dels seus autors. Tot i així, Mas no va referir-se al grau de suport que desperten les seves propostes dins del Govern. Només va fer esment d'una diferència que separa savis i executiu, i que ahir no es va tractar a la trobada: el copagament. El president va dir no al pagament de serveis com la sanitat, però va matisar que caldrà trobar fórmules per evitar el frau que es dóna actualment al sistema públic de salut.

Alemany defensa el CAREC

El president del consell assessor va sortir al pas de les crítiques que ha despertat el seu informe just abans d'entrar a la cimera. Cap declaració després de la trobada.

Va defensar la independència dels quinze membres, de qui va dir que mai han volgut fixar el programa del Govern, sinó elaborar un document que encetés el debat proposant algunes mesures d'una manera més agosarada del que normalment es fa. "El Govern no té per què assumir els continguts del CAREC", va concloure, tot i avisar que les actuacions de curta volada no portaran Catalunya a sortir de la crisi.

stats