LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 27/12/2011

Mas esquiva Camacho i espera diversificar aliats

Artur Mas se sent "confortable" aplicant una política de geometria variable en els pactes parlamentaris. El PP reclama un acord estable, però ERC es proposa facilitar la tasca al Govern si se n'allunya.

Roger Tugas
3 min
Artur Mas va acompanyar diumenge els néts de Francesc Macià a la tomba del seu avi en la commemoració del 78è aniversari de la seva mort.

BARCELONALa presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, té motius per estar inquieta. Si bé fa uns mesos es veia com l'única aliada possible d'un govern de CiU en minoria i mancat de cap altre hipotètic aliat en les polítiques d'austeritat, ara la situació és diferent. Camacho ja veu competència després dels congressos del PSC i ERC, d'un simptomàtic no de la federació a la investidura de Mariano Rajoy i d'un projecte de pressupostos per al 2012 que incrementa els ingressos a través de noves taxes i de l'augment d'alguns impostos. Per això, diumenge passat, en una entrevista a l'ARA, collava més i reclamava exclusivitat i un pacte estable a Artur Mas, que sense trencar ponts declina l'oferta i es ratifica en la diversificació d'aliats, més efectiva i possible ara. El 2011 el principal soci de facto ha estat el PP, però el 2012 pot ser diferent.

El Govern "se sent confortable amb la situació en la qual pot arribar a acords amb diferents partits", va afirmar diumenge Mas durant l'homenatge a Francesc Macià en el 78è aniversari de la seva mort. Una manera amable d'esquivar l'acord de governabilitat de Camacho, però sense trencar els ponts amb ella (i, per tant, amb el govern de Madrid). Algunes de les decisions econòmiques que vol implantar encara requeriran el suport del PP, el partit més pròxim en aquests assumptes. Per això va tenir un gest amb la seva líder agraint "molt a tots els partits que, en algun moment o altre, han estat al costat" del Govern. En el primer any de legislatura ha estat el PP qui ha permès aprovar mesures impopulars, com els primers pressupostos de la Generalitat amb menys despesa que els anteriors.

En les principals votacions, el PP

I és que després que el PSC s'abstingués per facilitar la investidura de Mas -amb un pacte que els socialistes ja donen per trencat- CiU s'ha recolzat en Camacho per tirar endavant, a més dels comptes, la supressió de l'impost de successions, la derogació de la llei de vegueries, les línies mestres d'una nova política de foment de l'ocupació o la major part de les tres lleis òmnibus. El PP els ha evitat la reprovació de consellers o que es constituís una comissió sobre les bales de goma dels Mossos.

La principal votació amb una aritmètica diferent ha estat la de les conclusions de la comissió del concert econòmic, que van rebre l'aval d'ICV-EUiA i ERC. Tanmateix, fets els ajustos més durs i amb un Mariano Rajoy que no ha començat amb bones paraules ni gestos per a Catalunya, Camacho tem que la dinàmica canviï. I Mas va apuntar en aquesta línia que la seva intenció serà "fer pinya i intentar unir el màxim de forces possibles entorn dels objectius de Catalunya". "Espero que aquest tarannà positiu es mantingui i, si pot ser, es reforci durant l'any que ve", va afegir, quan el president ha anunciat que començarà a collar Rajoy amb el pacte fiscal.

En la missió d'aglutinar forces hi pot tenir com a aliat el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb qui ja es va reunir la setmana passada per compartir prioritats i la necessitat de diversificar suports. El líder republicà s'hi ha posat bé, ja que sense citar el pacte de governabilitat que, des de fa uns mesos, també li ofereixen al Govern va cridar a una "concentració de forces" entorn de l'executiu. Davant la tomba de Macià, Junqueras també va subratllar que, com en temps del president de la Generalitat republicana, el país viu "moments difícils" i el Govern no pot prendre decisions sol, "com ho va haver de fer llavors Macià".

Front català davant de Madrid

El primer objectiu d'ERC és aïllar el PP i, per això, el seu president va acusar el govern central de ser el causant de l'ofec que viu la Generalitat i va reclamar "fortalesa política" i "concentració de forces" per aconseguir els pagaments pendents i, més endavant, el concert econòmic. Els republicans es van comprometre a posar-se "al costat de la majoria catalana i del Govern, si pren les mesures que toquen", i a arrossegar-hi PSC i ICV-EUiA. Les condicions, però, són prou conegudes: distribuir "la càrrega de la crisi equitativament en funció del poder adquisitiu" i "mantenir fermesa" davant de Madrid. Saben que la unitat és difícil, però prioritzen intentar un cordó sanitari al voltant del PP. I de passada intenten ocupar el seu lloc de soci principal.

stats