ELS EQUILIBRIS AL GOVERN
Crònica 17/03/2011

Mas frena el malestar de CDC amb Duran

Pere Martí
3 min
Pujol va pronunciar una conferència a l'aula magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, organitzada per la FNEC (Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya), en què va defensar la viabilitat econòmica de la independència de Catalunya.

BarcelonaTres discursos diferents en 24 hores, que fins ara han conviscut a CiU sense problemes. Jordi Pujol va fer ahir un pas més en la seva evolució cap al sobiranisme reconeixent en una conferència que la independència era viable econòmicament tot i que políticament difícil. La nit anterior, Josep A. Duran i Lleida va afirmar a la televisió d' El Mundo que "Europa no reconeixeria la independència de Catalunya". Mentrestant, Artur Mas insistia a reclamar el pacte fiscal perquè és una "causa justa". Mentre la contradicció estigui entre Pujol i Duran no hi haurà problemes ni a CiU ni al Govern, perquè Pujol està en un estadi -teòric- de jubilat polític i Mas no vol problemes amb el líder d'Unió.

Fonts de Presidència asseguraven ahir que Pujol fa el paper de referent, però en canvi veuen amb més inquietud la posició de Duran. "De moment coincidim en el pacte fiscal, però després ja veurem què passarà", explicava ahir una persona pròxima a Artur Mas, que subratllava que quan arribi el moment "ja es veurà qui pesa més". A diferència de Mas, que festeja tímidament amb el sobiranisme, el líder d'Unió no ha amagat mai que no és independentista. Per això ja ha dit que no pensa votar a la consulta del 10 d'abril, a la qual CDC dóna suport.

A Presidència encara cou l'anticipació de Duran en anunciar la supressió de l'impost de successions abans que el president de la Generalitat. El mateix entorn de Mas no entén el protagonisme institucional que el president està "regalant" a Duran perquè consideren que va més enllà de la necessitat d'estabilitat al govern i de p au interna a CiU. Però el president demana disciplina i silenci al seu entorn. No vol problemes perquè la seva prioritat és el nou pressupost, en què preveu una batalla dura amb el govern central per la inclusió de 2.000 milions que l'Estat en teoria ha de pagar a Catalunya. "O els posa l'Estat o aniran al dèficit", advertia ahir un col·laborador de Mas. En aquesta negociació amb Madrid, Duran ha de jugar un paper clau i per això Mas ha ordenat al seu entorn que mantingui la pau a qualsevol preu, perquè una desautorització pública o simplement l'existència de mala maror debilitaria la Generalitat de cara a la seva negociació amb Zapatero.

Al marge dels equilibris de Palau, o potser per compensar-los, Pujol ja prepara una conferència sobre l'orientació del país, que encara no té data, però en la qual ja està treballant. Després del 28-N, el seu discurs desborda la prudència obligada de Mas com a president de la Generalitat i se situa a les antípodes de Duran.

"Vénen a fotre'ns"

Ahir va omplir a vessar la sala d'actes de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. La pregunta plantejada pels organitzadors, la FNEC, al seu convidat era tan ingènua com benintencionada: Estat propi o rendició? La resposta de Jordi Pujol va ser sorprenent: "De rendició ni parlar-ne, el que heu de fer com a generació és reconstruir l'exèrcit de la reserva que algun dia haurà de passar a la primera línia del front". Els estudiants es van quedar clavats a la butaca. No estan acostumats a la retòrica pujoliana sobre la Guerra Civil, que ahir va recuperar el front del Segre per fer entendre als joves presents que els tocarà fer alguna cosa pel país perquè "vénen a fotre'ns". El diagnòstic de les relacions entre Catalunya i Espanya que fa Pujol, amb una metàfora plena d'actualitat, és que hi ha "un moviment de plaques tectòniques que es mouen lentament, que tant poden provocar un terratrèmol com trigar tres mil anys a fer-ho".

Pel que va explicar ahir Pujol, el terratrèmol s'acosta. "Se m'acaben els arguments per no defensar la independència", va advertir, tot i reconèixer que és "viable econòmicament però difícil políticament". Pujol va reiterar que "a llarg termini no és impossible i si l'ofec persisteix serà la resposta que hi haurà".

stats