RETALLADES, EL DEBAT AUTONÒMIC
Crònica 11/04/2012

Mas vol immunitzar Catalunya del replegament autonòmic

El president Artur Mas comença a assumir que l'estat de les autonomies tal com s'ha conegut pot tenir els dies comptats. Però si hi ha recentralització vol que Catalunya en quedi al marge.

Ferran Casas
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, ahir en la sessió de control al ple del Parlament. Avui la cambra debatrà sobre les retallades del seu govern.

BARCELONA.Que això no vagi amb nosaltres. Aquesta és la màxima que s'imposa Artur Mas davant l'onada recentralitzadora que intueix que ve. Les exigències d'Europa i els mercats són dures i Mariano Rajoy (com Mas) vol complir amb els objectius de dèficit. I l'executiu central sembla que ja ha triat qui s'ha d'estrènyer el cinturó, si convé canviant el model: les autonomies. Si el cafè per a tothom que el PSOE i el PP van fer possible a la Transició -segons va recordar Mas, per crear autonomies "artificials" que només tenien com a objectiu "aigualir" les aspiracions, compartides per una àmplia majoria de la ciutadania, d'autogovern de Catalunya i Euskadi- ara es vol revisar amb una recentralització que passi per la devolució de competències, el Govern n'ha de quedar al marge. "Si s'han cansat del seu model que el refacin, però entre ells", va assegurar a la sessió de control al Parlament.

El cap de l'executiu va indicar que el replantejament no pot servir per passar el ribot "a qui té una voluntat d'autogovern expressada des de fa segles". Mas va sortir al pas de les propostes d'Esperanza Aguirre, que per ara tampoc comparteix Alícia Sánchez-Camacho, i va reiterar la necessitat d'un consens ampli pel pacte fiscal. La retallada extra de 10.000 milions d'euros en sanitat i educació, competències exclusives de les autonomies, van merèixer una resposta menys contundent del president malgrat que Rajoy l'obligarà a revisar els pressupostos i a retallar prestacions. Mas va admetre que té poca informació sobre com pot afectar a Catalunya la retallada i si les autonomies que ja han fet ajustos seran tractades igual que les que no s'han estrenat.

Ja al matí el portaveu Francesc Homs s'havia limitat a criticar les formes de l'executiu central (Mas, a diferència de Rajoy, sempre ha explicat els ajustos en rodes de premsa i compareixences parlamentàries) i va ser comprensiu amb la situació instant, però, l'executiu central a prendre mesures que estiguin dins de les seves competències.

Camacho va collar fort Mas instant-lo a donar suport als pressupostos de l'Estat encara que, en això sí que va ser clar Mas, aquests no li agradin perquè no inclouen el pagament dels deutes de l'Estatut amb Catalunya. La líder del PP català, que ahir no va exhibir indicis de ser capaç d'aconseguir-ne el pagament, va recordar que no li agradaven els pressupostos catalans però que el PP es va abstenir, marcant així el camí de CiU a Madrid. "Nosaltres sí li estem garantint l'avançament de les bestretes, li estem garantint la liquiditat", recordava amenaçadora.

I mentrestant, Anna Simó, d'ERC, exigia a Mas un "cop de timó" i deixar de formar majories amb el PP per fer-ho amb la seva formació "en una aliança ben possible i rigorosa". Davant l'oferiment Mas es va fer el desentès i va limitar-se a minimitzar el paper i la influència del PP.

stats