EL DEBAT SOBRE EL FINANÇAMENT
Crònica 26/01/2012

Mas intenta estovar les reticències del PSC al pacte fiscal

Primera reunió de la comissió bilateral CiU-PSC que dóna peu a un nou escenari per a la geometria variable. Artur Mas vol un reforçament de legitimitat per abordar la negociació del pacte fiscal.

Pere Martí
3 min
UNA ENCAIXADA DE MANS DE RECORREGUT INCERT Oriol Pujol dóna la mà a Joaquim Nadal en presència de Rocío Martínez-Sampere després de la primera reunió bilateral entre CiU i el PSC celebrada ahir al CCCB per intentar buscar acords estratègics de país.

BARCELONA.La primera reunió de la comissió bilateral entre CiU i PSC es va produir en escenari neutral per donar transcendència a les maneres, però de continguts concrets en van sortir ben pocs. Els dos partits plantegen els seus objectius a mitjà termini. Els convergents busquen estovar les reticències que té el PSC amb la proposta de pacte fiscal per incorporar-los a la majoria que ja hi ha al Parlament amb ERC i ICV. El president de la Generalitat, Artur Mas -que ahir va avisar que el país s'haurà de preparar per prendre "camins d'autoafirmació" que suposaran necessàriament "trencar les costures" de la Constitució i l'Estatut-, sap que la negociació amb un govern del PP a Madrid serà dura, i que no és el mateix anar-hi amb un Parlament blindat per un consens quasi absolut que amb una cambra dividida perquè el PSC es despenja de la reivindicació.

Per la seva banda els socialistes busquen amb la comissió recuperar protagonisme polític, un cop s'han vist desallotjats de les principals institucions i s'han quedat sense paper al Parlament, perquè fins ara CiU ha optat pel PP pels pressupostos. "Busquen un lloc al sol", resumia un dels membres de la delegació de CiU, integrada per Oriol Pujol, Jordi Turull, Joaquim Colomines i Ramon Espadaler. La delegació socialista l'encapçalava Antonio Balmón, i també en formaven part Joaquim Nadal, Rocío Martínez-Sampere i Manuel Bustos. L'objectiu dels socialistes és obrir un camí que els permeti ser interlocutors per pactar els comptes del 2013 i incorporar a l'agenda el finançament municipal. Per aquest camí CiU intentarà sumar-los al consens, incorporant aquesta reivindicació i, si cal, suavitzant el nom de les coses. En la compareixença posterior a la reunió, Oriol Pujol va precisar que pacte fiscal equival a "millorar el paquet d'ingressos", una terminologia més digerible pels socialistes.

La protagonista inesperada de la reunió, però, va ser Carme Chacón, que no hi va ser físicament però sí les seves paraules contra el concert econòmic en una carta a un diari andalús. "He combatut amb dents i ungles la proposta de pacte fiscal de CiU", va dir l'exministra, en plena campanya per fer-se amb el lideratge del PSOE. Les seves paraules van caure com una llosa al petit despatx que va cedir gratuïtament el CCCB per fer la reunió. Els representants del PSC van demanar als de CiU que no tinguessin en compte aquestes declaracions i els nacionalistes ho van acceptar, tot i que Oriol Pujol va demanar que si Chacón i Rubalcaba s'han de barallar "no ho tornin a fer amb la cara de Catalunya".

Mons distanciats

En qüestions operatives, la comissió va acordar establir quatre àmbits de treball: el pacte social, el pacte fiscal, l'àmbit legislatiu (que inclou la llei electoral, la llei de la CCMA, etc.) i el finançament dels ens locals. A partir d'ara treballaran en aquests àmbits i la comissió es tornarà a reunir abans de dos mesos. Ni CiU ni el PSC esperen miracles i mantenen un punt d'escepticisme. "Venim de mons tan distanciats que no podem arribar a acords de manera immediata", es va justificar Oriol Pujol.

El PSC no demana fidelitat a la parella, perquè sap que hores d'ara ja és impossible perquè CiU té pactats els pressupostos amb el PP, però Balmón va advertir que al seu partit no li agrada el tacticisme i encara menys "els vodevils". Era una referència al que ell mateix va batejar com a "geometria clínex" en una entrevista a l'ARA. Però amb mocador o sense, CiU no pensa casar-se amb ningú i no té cap problema per combinar els pactes amb el PP amb reunions públiques amb el PSC i cites secretes amb ERC. La federació nacionalista manté gairebé des de principis de legislatura reunions periòdiques amb ERC per mirar d'explorar també possibles acords, no només sobre el pacte fiscal sinó sobretot davant l'eventualitat de convocar una consulta sobre finançament a finals de la legislatura.

La majoria de reunions les ha fet Oriol Junqueras en solitari, tant amb Artur Mas al Palau de la Generalitat com amb Oriol Pujol, amb el qual s'ha vist també diverses vegades en reservats de restaurants. En algunes trobades també hi participen Joan Puigcercós i Anna Simó, perquè Junqueras vol implicar l'antiga direcció en el gir estratègic que està impulsant, un cop va enterrar la via del tripartit. ERC entén que CiU ha d'anar de bracet del PP en aquest inici de legislatura per impedir l'ofec financer de la Generalitat, però confia que la federació canviï d'estratègia l'any que ve.

stats