DEBAT AL PARC DE LA CIUTADELLA
Crònica 21/07/2011

Mas ja regna sense oposició

Pere Martí
2 min
Una entrevista polèmica Amorós va exhibir la portada de l'ARA per criticar la política del conseller Mena sobre ocupació.

BarcelonaConvergència i Unió pot marxar de vacances ben tranquil·la pel que fa a l'estabilitat parlamentària. Tot i no tenir majoria absoluta, ha tancat el seu primer període de sessions d'aquesta legislatura sense despentinar-se: només ha perdut una moció per mantenir la sisena hora i no la pensa complir. Però les votacions importants les ha resolt amb el PP i, a última hora, amb el PSC, o amb Joaquim Nadal, per ser més precisos. Ahir va aprovar els pressupostos del 2011 amb el PP i tancarà la setmana aprovant les tres lleis òmnibus amb l'única oposició frontal d'ICV, perquè la resta de partits, el PP, el PSC i ERC, hi hauran donat suport total o parcial.

La formació de Joan Herrera aguanta estoicament la bandera de l'oposició, amb performance inclosa contra les retallades, mentre el PSC i ERC esperen els seus congressos per definir estratègies i lideratges. De moment, Nadal manté un to força constructiu i ahir es va limitar a demanar a Artur Mas que "orienti" la seva política econòmica per sortir de la crisi i es deixi de "globus sonda" com el copagament sanitari i d'iniciatives "contradictòries". Però la foto que es va fer el portaveu parlamentari del PSC amb Oriol Pujol pel pacte de la llei òmnibus ha descol·locat més d'un diputat socialista, sobretot perquè tapa el pacte de CiU amb el PP pels pressupostos. Aliè a les crítiques, Nadal segueix endavant i ahir als passadissos de la cambra va valorar positivament la reunió de la comissió bilateral de dimarts, mentre que la portaveu adjunta, Laia Bonet, havia acusat el Govern d'"instrumentalitzar-la" a favor dels interessos electorals de Josep A. Duran i Lleida. Com a mínim, dues músiques diferents.

La música d'ERC és més dura, però també manté la mà estesa a Mas, que, de moment, no l'agafa mai, per més que insisteixi Anna Simó a demanar-li un front de país perquè Catalunya pugui decidir sobre un aeroport que un cop privatitzat ja volarà sol i el Govern el podrà "vigilar" des de lluny. L'únic que va disparar fort ahir des dels escons d'ERC va ser el diputat Oriol Amorós. El futur vicesecretari general en la nova escuderia d'Oriol Junqueras va retreure al conseller Francesc Xavier Mena que carregui contra els ocupats en lloc d'afavorir la creació d'ocupació i el va instar a plegar: "Plantegi's si és la persona adequada per encapçalar aquest departament". Mena no plegarà, ni de moment el faran plegar, i va contestar Amorós: "Als aturats abans de buscar-los feina els hem de redreçar l'ànima".

L'única ànima que va revifar ahir a l'hemicicle va ser l'ànima sobiranista de Felip Puig, que va lluir una multa per excés de velocitat quan anava amb moto, que demostrava que portar l'adhesiu del CAT a la matrícula no impedia la sanció. Però va durar poc, perquè Mas es va encarregar d'enterrar-la amb una resposta clara a un Joan Laporta acabat de tornar de Formentera: seria un "frau" defensar la independència si no està ni al programa electoral de CiU ni al programa de govern. El que sí que va aconseguir Puig és excitar Alícia Sànchez-Camacho, que un dimecres més es va fer l'enfadada i Mas se la va haver d'endur visiblement un quart d'hora al despatx per assegurar-se el seu sí incondicional als comptes. Aquest cop, de la microreunió en va sortir un pacte per l'ocupació.

stats