DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 23/09/2011

Mas dóna llum verda a un acostament a ERC

Amb el 20-N a dos mesos vista, el president de la Generalitat vol aprofitar el debat de política general per emfatitzar l'eix nacional. L'estratègia implica un apropament a la renovada ERC.

Narcís Presas
2 min
Artur Mas, Oriol Pujol  i l'alcalde gironí Carles Puigdemont ahir després  de la reunió Del grup parlamentari de CiU  a Girona.

GIRONA.Els canvis en la direcció d'ERC podrien alterar l'escenari del debat de política general de la setmana que ve. Amb l'objectiu de reforçar el perfil nacional de cara a la cita parlamentària que començarà dimarts, el govern tempteja un aproximament amb els republicans, que acaben d'estrenar dirigents. En aquesta línia el president de la Generalitat, Artur Mas, va canviar ahir de to i va donar un vot de confiança explícit a la nova direcció republicana, encapçalada per Oriol Junqueras, perquè desenvolupi les seves idees i estratègies.

Des de Girona, on el grup parlamentari de CiU va celebrar una reunió de feina, Mas va apuntar que la nova direcció d'ERC "sembla que té clar que totes les etapes del tripartit són etapes del passat i que ara cal tenir una actitud oberta i dialogant per escoltar i fer les coses". Això no obstant, es va mostrar cautelós. "Tot això encara és molt tendre", va remarcar. Mas va afirmar que el Govern està "a l'expectativa" de veure com actua la nova direcció, però va admetre que els primers indicis apunten a un canvi de prioritats.

Geometria variable

En el punt de mira hi ha les resolucions del debat de política general. Amb el propòsit de fugir d'una situació en què el PP aparegui com l'únic soci possible -una imatge que vol evitar de cara a les eleccions del 20-N-, CiU busca cultivar el terreny amb el PSC i ERC. En aquest intent d'acostar posicions, com ja va explicar l'ARA, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, es va reunir dimarts per separat amb els seus homòlegs del PSC i d'ERC, Joaquim Nadal i Joan Puigcercós.

El president de la Generalitat ahir va deixar clar que el seu executiu obre les portes a tots els partits per negociar. Ara bé, Mas va posar dues condicions. La primera, que els partits que s'avinguin a negociar tinguin present que sempre ha de prevaler el programa de CiU, que té la "legitimitat de les urnes". La segona, unes "línies vermelles" que no es poden traspassar. "Si se'ns toca la nostra raó de ser, la nostra essència, no podrem fer altres coses", va afegir el president.

Mas va recordar que els últims pressupostos els va aprovar amb l'ajuda del PP -per responsabilitat i no per "afinitat ideològica", va remarcar- i que amb les lleis òmnibus van ampliar el ventall de suports, el PSC inclòs. També va destacar que no faria escarafalls a tenir ERC en la comissió del pacte fiscal. Mas afrontarà a partir de dimarts el seu primer debat de política general com a president de la Generalitat, en el qual, a més d'exhibir la tasca de Govern, haurà de donar la cara per les retallades. Tot i això, l'executiu té clar que continuarà la política de contenció de la despesa. "O aturem l'escalada del deute a casa nostra o el nostre destí no serà bo", va insistir Mas.

stats