ENERGIA PUJA EL PREU DEL CRU
Crònica 04/03/2011

Mas no pagarà la factura del pla energètic de Zapatero

Ja n'hi ha prou. Artur Mas va deixar clar ahir que el Govern no posarà ni un euro per a les mesures d'estalvi energètic que Zapatero ha decidit de manera unilateral. La relació amb Madrid es complica.

Esther Moix
3 min
Diplomàcia catalana Artur Mas conversant ahir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, a Brussel·les.

Brussel·les."Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser". El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar ahir un cop damunt la taula just el dia abans que el govern espanyol aprovi (avui) un pla d'estalvi energètic que suposa més despesa per a les comunitats autònomes. I ho va fer des de Brussel·les, on va anar per entrevistar-se amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

Mas es va mostrar especialment molest, no tant per les mesures en si sinó pel procediment, o, més ben dit, per l'absència de procediment. El president català va denunciar que cap de les mesures anunciades ha estat consensuada amb anterioritat. Per això, va demanar al govern espanyol que sigui més "educat i negociador" amb les comunitats autònomes, a les quals està infringit una "pressió excessiva" per reduir el dèficit. Mas va denunciar que mesures com el límit dels 110 km/h s'haguessin adoptat "de manera improvisada" i sense negociació. "El que no farem és pagar les decisions que es prenen des de Madrid sense consultar-nos", va reblar. El conflicte que ara per ara està més enquistat és el de la reducció del cost del bitllet de metro i Rodalies, pel qual la Generalitat reclama compensacions.

Manca de seriositat

Pel president, tot plegat és "poc seriós", i assegura: "Aquesta falta de seriositat ha dut Espanya on és ara". En aquesta línia, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha acompanyat Mas a la capital belga, va recordar que "per llei, el govern espanyol està obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui la implementació d'una mesura unilateral i compensar-la pels ingressos que pugui rebre". Duran va atribuir la crisi energètica a la manca de reformes del sector i que obliguen l'Estat espanyol a dependre d'altres països "inestables" com Algèria o la mateixa Líbia."Qui no ha fet els deures en matèria de dependència energètica no és la Generalitat, ni les CCAA, és el govern central", ha apuntat Duran i Lleida. Respecte al compliment o no d'aquestes noves mesures d'estalvi energètic per part de la Generalitat, el portaveu de CiU a Madrid ha afirmat que "qui ha de complir la llei i el principi bàsic de lleialtat és el govern central".

Des d'Almeria, el vicepresident tercer, Manuel Chaves, va contestar a les autonomies que han protestat contra el pla, com Catalunya, el País Valencià i la Comunitat de Madrid, que "l'estalvi ens correspon a tots" i ha advertit que serà "escàs" si es demana al govern central "que ho pagui tot".

Corredor Mediterrani

Tant Mas com Duran es van reunir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, al qual van traslladar que Catalunya treballa per "fer els deures" i "per l'austeritat" tot i els mals resultats de dèficit de la mateixa Generalitat. Segons Mas, Barroso va celebrar els esforços de Catalunya per reduir el dèficit i li va demanar que prioritzi el Corredor Mediterrani, per on circulen el 50% de les exportacions de tot l'Estat espanyol.

El president també va abordar amb el líder europeu la situació al nord d'Àfrica i va animar Barroso a utilitzar la Unió pel Mediterrani, amb seu a Barcelona, com a instrument per encarar les revoltes.

La visita de Mas ha estat el bateig de la política exterior del nou Govern, i va servir d'estrena per al polèmic nou delegat de la Generalitat a Brussel·les, Juan Prat.

Les pròximes fites de Mas en l'àmbit exterior seran una nova visita a Brussel·les al mes de juny per entrevistar-se amb el president de la Unió Europea, Herman van Rompuy, i amb comissaris "claus" en temes que afecten Catalunya.

Per aquest 2011 Mas també té previst visitar algun país de la riba sud del Mediterrani, probablement el Marroc, on Catalunya té importants interessos comercials.

stats