Crònica 04/05/2011

Mas també posa Montilla en el punt de mira de CiU

Artur Mas, com ja va fer Oriol Pujol dilluns, va carregar ahir durament contra José Montilla per les seves crítiques a les retallades. Els candidats de CiU també el pressionen per mantenir a ratlla els rivals.

Oriol March
3 min
Mas també posa Montilla en el punt de mira de CiU

Barcelona.Artur Mas no tenia més remei. Amb el país immers en ajustos pressupostaris dels quals l'oposició vol treure el màxim rèdit possible i que són el malson dels alcaldables de CiU, el president de la Generalitat va criticar durament José Montilla per les seves declaracions a l'ARA de dilluns. "Són paraules profundament injustes i impròpies d'un president de la Generalitat", va assegurar Mas en referència a l'entevista a Montilla, que va considerar que a l'ADN de CiU hi rauen les retallades en serveis socials com la sanitat i l'educació.

El líder de CiU va atribuir les paraules de l'encara primer secretari del PSC als "nervis d'una campanya electoral" en què els socialistes, a parer de Mas, "perden posicions". El president, en la línia del que sempre defensa la federació quan se li retreuen les retallades pressupostàries, va presumir de la paternitat de l'estat del benestar català i va replicar que el leitmotiv de CiU és la "voluntat de repartit justament la riquesa que genera el país". I va reblar: "Això Montilla ho sap bé, com a exalcalde de Cornellà".

Més enllà que, en campanya, qualsevol crítica a l'adversari és habitual, les paraules de Mas van destinades a calmar la pressió interna per plantar cara a les crítiques de l'oposició. Els alcaldables de CiU ho tenen clar: una cosa és que s'hagin de fer retallades, i una altra molt diferent és no sortir a defensar-les amb vehemència quan l'oposició les usa dia rere dia per desgastar.

"Prou de deixar-se pegar"

Un d'aquests alcaldables és Xavier Trias, candidat per Barcelona, que ahir va reclamar a Mas que no es deixi "pegar" per l'oposició i que passi a l'ofensiva contra l'esquerra. "Deixem-nos d'històries i expliquem la veritat: demano al Govern que detalli amb contundència on ens ha portat el tripartit", va asseverar un Trias allunyat del seu tarannà conciliador en una roda de premsa a l'agència Efe.

Aquest to més agressiu -que va en la línia d'explicar l'herència de l'anterior Govern que dilluns Oriol Pujol, secretari general adjunt de CDC, situava com a eix de campanya de la federació- té a veure amb la pèrdua d'empenta de l'alcaldable de CiU a les enquestes. En una prospecció publicada ahir a La Vanguardia es podia veure que Trias manté encara un còmode avantatge de 6,7 punts per sobre de Jordi Hereu (PSC), però aquesta distància s'ha reduït pràcticament a la meitat des de fa un any, quan era de 14,9 punts.

Pel que fa a regidors, l'alcaldable de CiU es mouria en una forquilla de 14-15 regidors, mentre que Hereu, enfortit després del procés de primàries que el va enfrontar a Montserrat Tura, n'aconseguiria 11 o 12. Un panorama que no té res a veure amb el que es dibuixava mesos enrera, amb Trias somiant governar en solitari. Ara, atentent l'enquesta d'ahir, si CiU vol manar a l'Ajuntament ho haurà de fer pactant. I el seu soci més factible seria el PP, que aconseguiria un regidor més dels que té ara i s'enfilaria als vuit edils en una posició decisòria.

Sense defugir el 'pim-pam-pum'

Tal com ja va advertir Mas en el consell nacional de la federació dissabte passat, Trias s'espera una campanya "dura". Aquesta tàctica crítica de l'oposició, va reconèixer l'alcaldable de CiU per Barcelona, pot afectar les seves expectatives electorals. "Hi ha gent de bona fe que es pot acabar creient els arguments dels socialistes", va assegurar.

El candidat presentarà avui al migdia la seva campanya, i va avançar que seria "amable i de to posititu". Però va advertir: "Si ho volen, hi haurà pim-pam-pum , tot i que intentarem no ficar-nos amb els altres". Això sí: Trias no es va estalviar les crítiques a Hereu. Potser perquè a l'enquesta d'ahir el 28% dels ciutadans ja prefereixen el candidat socialista per davant del convergent, que es queda amb un 26%. No hi ha res dat i beneït.

stats