EL FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Crònica 04/02/2012

Mas es prepara per al no del PP al pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja comença a preparar el terreny per a un eventual cop de porta del PP al pacte fiscal. D'entrada, admet que té poca confiança en l'èxit de l'operació.

Marc Colomer
2 min
ADVOCACIA I COMPROMÍS
 Mas va agrair ahir el compromís dels advocats en temps d'ajustos en un acte al Col·legi d'Advocats en motiu del seu patró.

BARCELONA.Dos dies després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Artur Mas va rebaixar la sintonia amb l'inquilí de la Moncloa i va alertar d'un eventual cop de porta del PP al pacte fiscal. El president de la Generalitat va admetre que va sortir de la reunió sense garanties de pagament dels deutes pendents i amb pocs arguments per confiar en un final feliç de la negociació del nou sistema de finançament. Es tracta de missatges llançats en un context d'entesa pressupostària i legislativa de CiU i el PP, però també clars elements de pressió de cara a la negociació d'un pacte fiscal que Mas situa en el sac dels objectius irrenunciables de la legislatura.

Després d'admetre que confia poc en l'èxit de l'operació pacte fiscal, també va advertir que l'executiu que presideix esgotarà fins a l'últim dels cartutxos per intentar-ho. I és en aquest context que va situar el to d'entesa amb el PP forjat en la reunió amb Rajoy a la Moncloa, que concep sempre com una "inversió a curt termini".

"Hem de fer aquesta sembra. Ara tenim solucions, però no paciència eterna", va avisar Mas ahir en declaracions a Catalunya Ràdio. Solucions que passen pel pacte fiscal. Tornava així a donar marge per negociar amb el govern espanyol i també perquè l'Estat pagui el que deu a Catalunya, però limitat en el temps. Mas s'ha donat el 2012 per forjar a Catalunya un consens més ampli entorn al pacte fiscal, amb l'esperança que, a més d'ICV-EUiA i ERC, s'hi sumi el PSC i fins i tot el PP català. D'aquesta manera, la demanda arribaria a Madrid per ser negociada el 2013, una data que ja fixa l'actual model de finançament per ser revisat. Amb el dèficit previsiblement sota control, el 2013 CiU tindria més fàcil l'acostament a la resta de partits catalanistes que li permetria encarar l'últim tram de legislatura lliure de compromisos amb el PP i posant l'accent en l'agenda nacional.

El concert, punt de partida

Més enllà, però, cap referència per ara al pla B del Govern (la consulta popular i els passos de després) si el pacte fiscal, que Mas planteja com la via per refer la relació amb l'Estat, embarranca. Pretén refer la relació, però no per donar per acabada la transició nacional, un procés "d'emancipació" que té clar que no serà "immediat" i que també "pot ser amable".

La "bestiesa" del PHN

Mas va deixar clar ahir que recuperar el Pla Hidrològic Nacional (PHN), que en el seu dia va defensar Aznar, seria una "autèntica bestiesa" que el govern de CiU rebutjaria frontalment. Va recuperar, però, el transvasament del Roine, que sempre ha defensat la federació. Rajoy no és Aznar però més enllà del terreny econòmic, el Govern ja ha hagut de deixar clar on són les línies vermelles que el PP ha amenaçat d'envair. I el transvasament de l'Ebre n'és una.

stats