LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 20/02/2011

Mas recuperarà el pacte fiscal a la primavera

Daniel Revenga
2 min
Artur Mas i Xavier Trias van tancar l'Escola d'Hivern de CDC.

Montbrió del campHi ha vida després de les retallades i de l'austeritat. Aquest és el discurs que Artur Mas i el seu equip han iniciat aquesta setmana. Ahir el president de la Generalitat va seguir insistint en la futura reactivació econòmica i en l'anomenat pacte fiscal en la línia del concert econòmic, que vol començar a esculpir a partir d'aquesta primavera. Dos processos que tindran lloc, esclar, després d'una primera etapa de legislatura marcada per les retallades a les finances públiques. Mas, a l'Escola d'Hivern del seu partit, clausurada ahir a Montbrió del Camp, va assegurar que ara "la prioritat és endreçar la casa", una tasca que va reconèixer que "provocarà crítiques, especialment dels que estaven al Govern fins fa poc i que són responsables de la situació actual".

Després de consumar aquesta feina, ja serà hora de pensar en el futur. Un futur molt lligat al pacte fiscal en la línia del concert econòmic que, segons Mas, està "molt relacionat" amb la reactivació econòmica. El nou model de finançament, que Mas sempre ha situat en l'horitzó del 2012 -després de les pròximes eleccions espanyoles-, començarà a prendre forma a través de la construcció de la seva "arquitectura jurídica" aquesta primavera, segons va avançar ahir el president de la Generalitat. Cal tenir en compte que hi ha partits, com Esquerra, que insisteixen molt en la creació d'una comissió parlamentària que estudiï la viabilitat del concert. A més, el nou pacte fiscal seria una bona oportunitat per marcar perfil en l'eix nacional després de nomenaments com el de Juan Prat, Josep Martí i Susana Bouis, que pel fet de ser propers al PP, no han estat ben rebuts per part de tota la militància.

Municipals entre cella i cella

El fil conductor d'aquesta Escola d'Hivern de CDC van ser les pròximes eleccions municipals del 22 de maig. En aquest sentit, Mas espera que el seu partit obtingui un èxit que doni "arrelament territorial i que completi el projecte de país" que diu que impulsarà des de la Generalitat. El líder de CiU creu que en aquests comicis Catalunya s'hi juga la "seriositat" que representa el seu partit enfront d'altres forces que han governat i s'han dedicat a "fer festa".

Xavier Trias, alcaldable per Barcelona, va assegurar que el PSC és un "partit trencat" que només ha fet servir el procés de primàries per "sortir als mitjans", tot mostrant-se segur de la seva victòria.

stats