MEDI AMBIENT
Crònica 31/03/2011

Mas reivindica un transvasament estable d'aigua del Roine

Ignasi Pujol
2 min

Artur Mas va recuperar ahir la proposta d'un transvasament d'aigua del riu Roine, a França, per prevenir hipotètiques sequeres futures. El president de la Generalitat va posar l'aigua en el mateix paquet que el subministrament elèctric i de gas, i va assegurar que cal garantir-ne el subministrament futur d'una manera "estable". I això passa, segons ell, per mirar menys cap al nord d'Àfrica i el golf Pèrsic i més cap a "socis més fiables". És a dir, cap a França.

Durant la inauguració de la central de cicle combinat d'Endesa a Sant Adrià de Besòs Mas va dir que "aigua, residus i energia són tres temes bàsics sobre els quals Catalunya haurà de prendre decisions en els propers anys". Respecte al transvasament del Roine -previst en l'últim programa electoral de CiU-, Mas va matisar que no seria imminent però que és l'horitzó del Govern.

Mas va anunciar que l'executiu preveu presentar a finals d'any el nou pla d'energia de Catalunya per al període 2012-2020. L'actual pla, revisat pel tripartit el 2009, expirava el 2015. El nou full de ruta energètic prioritzarà la finalització de la interconnexió elèctrica de molt alta tensió (MAT) amb França, que entrarà en servei previsiblement el 2013, i la construcció de gasoductes entre Catalunya i França.

L'objectiu, compartit amb Brussel·les, és incrementar la garantia del subministrament de gas a través de la diversificació dels països proveïdors, que ara són bàsicament Algèria pel sud i Rússia (el gegant Gazprom) pel nord del continent. L'actual pla de l'energia preveu dos gasoductes, que anirien de Viella i Figueres a la frontera francesa. Les dues infraestructures estan aprovades des de fa anys, però no tenen data de posada en servei.

L'escull de França

El principal escull és que els dos projectes estan condicionats al desenvolupament de la xarxa de transport a França. Actualment hi ha dos gasoductes entre Espanya i França que passen per Larrau (Navarra) i Irun (País Basc), respectivament.

El president de la Generalitat va visitar la nova central tèrmica de cicle combinat de l'elèctrica Endesa a Sant Adrià de Besòs. La instal·lació ha suposat una inversió de 436 milions d'euros per part de la companyia i té una potència de 859 megawatts, una xifra superior a l'últim concurs eòlic català i similar al d'una central nuclear. Es tracta del quart cicle combinat (s'utilitza gas natural com a combustible i l'impacte ambiental és molt més reduït) de l'àrea de Barcelona (dos són d'Endesa i dos de Gas Natural). La central permet a Endesa duplicar la capacitat de generació de Barcelona.

Mas va aplaudir la inversió d'Endesa en la instal·lació però va etzibar al president d'Endesa, Borja Prado: "Trobem a faltar més inversions perquè l'electricitat arribi correctament a les llars i a les nostres empreses". Endesa té quatre milions de clients a Catalunya.

stats