DEURES PER ZAPATERO
Crònica 23/02/2011

Mas ultima un segon assalt pels traspassos

Per ara, el llistat dels 29 traspassos que l'Estat té pendent amb Catalunya ha quedat eclipsat per les negociacions en matèria econòmica, però Artur Mas està disposat a refrescar la memòria a Zapatero.

Sara González
2 min
Al consell executiu d'ahir es va decidir parlar dels 29 traspassos pendents l'1 de març, una reunió a la qual assistirà Duran Lleida.

Barcelona.El Govern d'Artur Mas no vol que el memorial de greuges dels traspassos quedi eclipsat per les exigències d'ajustament econòmic que l'Estat imposa a Catalunya. Mentre s'estreny el cinturó i negocia el pla de viabilitat financera, l'executiu català vol seguir burxant José Luis Rodríguez Zapatero per aconseguir, aquest mateix any, els 29 traspassos que queden pendents de la legislatura 2006-2010. El proper 1 de març el líder d'Unió i responsable de la part catalana de les comissions bilaterals Estat-Generalitat, Josep Antoni Duran Lleida, assistirà per segona vegada a la reunió del consell executiu per traçar l'estratègia a seguir tant en la consecució dels traspassos com en totes les qüestions de conflictivitat institucional.

Tot i que a la primera reunió que Mas va mantenir amb Zapatero el president català ja va posar discretament sobre la taula les assignatures pendents que Madrid té amb Catalunya, la negociació es va centrar en el terreny econòmic i els traspassos van quedar en un segon pla. "Els hem d'abordar de manera clara i nítida", va admetre ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs.

L'executiu vol deixar clar al PSOE que té pressa. "No volem establir cap tipus de calendari perquè ja anem tard", asseguren fonts del Govern. L'objectiu és aconseguir que els 29 traspassos previstos a l'Estatut s'efectuin aquest any. Això sí, amb una premissa: que vinguin acompanyats per la seva pertinent partida pressupostària. "És obligació de l'Estat fer-ho així, la resta és trampa", afirmen. En tot cas, la fita s'albira realment difícil, sobretot si es té en compte que hi ha competències de l'Estatut del 1979 que mai es van desenvolupar malgrat que va estar vigent durant 27 anys.

D'entrada, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s'esmerçarà a aplanar el terreny en una reunió que mantindrà amb el vicepresident del govern estatal, Manuel Chaves, en les dues properes setmanes. Abans, però, caldrà concretar el full de ruta a seguir en una reunió del consell executiu, a la qual assistirà Duran per segona vegada. El líder d'Unió ja va ser a la Sala Tàpies el passat 18 de gener, un fet que va ser criticat per l'oposició per considerar-lo un "conseller a l'ombra". En aquella trobada, es va acordar l'estratègia a seguir amb Madrid pel que fa a l'estat de les finances catalanes i els consellers li van lliurar un llistat amb les qüestions pendents amb el govern espanyol. En aquesta segona reunió, toca, segons Homs, "aprofundir" en aquest àmbit.

Negociació "amb recorregut"

Però per aconseguir el clima adequat, el Govern d'Artur Mas es guardarà de provocar cap tipus de crispació. Per ara, per exemple, no té previst portar l'executiu de Zapatero als tribunals pels recursos que li corresponen en concepte del fons de competitivitat, com sí que ha fet ja la Comunitat de Madrid. "Estem enmig d'una negociació. Si anuncies que els portes als tribunals és perquè arribes a la conclusió que la negociació no té recorregut, però nosaltres creiem que sí que en té", va explicar Homs, que va afegir que dins d'aquesta negociació també hi ha acomplir amb l'objectiu de dèficit sense retallar més del 10% dels pressupostos del 2011.

stats