ELS MITJANS PÚBLICS
Crònica 22/03/2012

Mas veu bo per al català el pes del PP a la Corpo

El president de la Generalitat considera un "símbol de normalitat" que el PP ocupi la vicepresidència de la CCMA i promet incorporar-hi el PSC. I es val de la llei de consultes per marcar distàncies amb el PP.

Laia Forès
2 min
El president Artur Mas va reunir-se a Brussel·les amb el president de l'Eurocambra,  el socialista Martin Schulz, a qui va demanar que permeti l'ús del català.

BRUSSEL·LESAl president de la Generalitat no li cauen els anells a l'hora de defensar que, per primera vegada, el PP tingui pes executiu a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) gràcies a la vicepresidència executiva que recaurà en Armand Querol. Artur Mas va assegurar ahir a Brussel·les -on va anar a defensar l'oficialitat del català a Europa- que l'acord entre CiU i PP sobre la composició del consell de l'ens "és un símbol de normalitat".

Mas considera un fet positiu per a la llengua pròpia de Catalunya que el PP vulgui ocupar un càrrec important en l'ens audiovisual, atès que, segons el president, que el partit d'Alícia Sánchez-Camacho accepti l'acord vol dir que accepta també que TV3 emeti només en català.

I això, sosté Mas, és un canvi de discurs dels populars. "És positiu des del punt de vista de la normalització del PP en relació amb la llengua. És evident que TV3, Catalunya Ràdio i la Corporació en general no renunciaran mai al fet que el seu idioma sigui el català", va assegurar.

CiU i PP van arribar dilluns a un acord per a la composició del consell de govern de la Corporació. El president Mas no va revelar ahir si finalment entre els sis membres que formaran part del consell hi haurà un o dos socialistes (i, per tant, si CiU en tindrà 3 o 4, entre els quals el president), però es va comprometre a donar al PSC "el pes que li pertoqui".

Pel que fa a les crítiques a la falta de pluralitat de l'òrgan rector, Mas va recordar que s'ha passat de dotze a sis membres del consell com a mesura d'estalvi. "I al consell no hi cap tothom", va dir en referència al fet que ni ICV ni ERC hagin pogut promoure candidats. Va admetre, això sí, que el pluralisme "va més enllà" dels tres partits representats al consell de la Corpo.

D'altra banda, el president va carregar contra el govern espanyol per la seva oposició a la llei de consultes que està tramitant el Parlament de Catalunya i que podria servir per preguntar als catalans sobre el pacte fiscal. "Que la gent pugui anar a votar no hauria de fer por a ningú. Això podria fer por en altres èpoques, però en ple segle XXI, que en alguna ocasió es pugui consultar la ciutadania, ¿a qui li fa por? A qui li fa nosa?", es va preguntar.

El president va subratllar la legalitat de la norma perquè no es tracta de permetre referèndums vinculants, que necessitarien el vistiplau de l'Estat, sinó de consultes. "Per respecte a la democràcia demano al govern espanyol que s'ho pensi" abans d'impugnar la llei.

Català a l'Eurocambra

El president va aprofitar el seu viatge a Brussel·les per fer campanya a favor de l'ús del català als plenaris del Parlament Europeu. Mas es va reunir amb Martin Schulz, president de l'Eurocambra. Schulz, llibreter alemany, és coneixedor de la literatura catalana i té certa sensibilitat per l'ús del català, tot i que la decisió és de la mesa de la cambra i el PP europeu hi té majoria.

stats