L'AJUST, ENTREVISTA AL PRESIDENT
Crònica 02/12/2011

Mas veu lluny el pacte fiscal

David Miró
3 min
Mas veu lluny el pacte fiscal

BARCELONA"AEspanya, diners per pagar això [el pacte fiscal] ara no n'hi ha". Després de l'efervescència electoral tocava un bany de realisme. I això és el que va fer el president català, Artur Mas, ahir en una entrevista a TV3. "Ara només hi ha deutes, estem als peus dels cavalls. El més realista és negociar els conceptes i un calendari en un termini concret". D'aquesta manera, el president de la Generalitat, va voler deixar clar que la prioritat absoluta, en aquest moment, és posar en ordre els comptes públics, i això inclou un cert grau de comprensió cap al futur executiu de Mariano Rajoy, que es trobarà sense gaire marge de maniobra. És a dir, sense un duro a la caixa per cap alegria.

Per això Mas va aparcar el to contundent, i fins i tot amenaçador, que va fer servir Josep A. Duran i Lleida durant la campanya electoral. No es va voler marcar cap calendari per fer efectiva l'opció d'una consulta a la ciutadania, i es va fixar un objectiu menys ambiciós: sumar el PSC i el PP al consens sobre el pacte fiscal. En aquest punt, va destacar que ni Rajoy "no ha dit que no clarament" perquè "des del punt de vista d'Espanya és l'últiuma oportunitat de refer la relació amb Catalunya" després de l'episodi de l'Estatut. Respecte al contingut d'un hipotètic pacte va secundar la posició de Duran, que dilluns va afirmar que l'objectiu final és limitar el dèficit fiscal al 4% del PIB.

Realisme, realisme, realisme

Aquest discurs d'un cert refredament nacional no és aliè al calendari. Abans de final d'any, o com a molt tard a principis del 2012, caldrà aprovar els pressupostos del 2012, i Mas es va haver d'esforçar davant Mònica Terribas per justificar els seus acords amb el PP. "Si el PP ha fet costat al Govern, que era difícil, ara no els puc dir que no vull parlar-hi". Mas fins i tot va voler relativitzar la negativa del PP a avançar el fons de competitivitat -1.450 milions d'euros- per aquest mateix 2011, com van votar al Congrés a l'abril. "Si els altres decideixen abandonar el Govern a la seva sort", en referència al PSC i a ERC, "jo el que no puc fer és deixar que el país s'enfonsi".

El president sap que el marge per canviar de socis és molt estret, i que l'única cosa a la qual pot apel·lar és al realisme. Per Mas, la resta de partits "viu en un món no real", i l'únic camí que es pot seguir és el de l'ajust, el de les retallades. I en aquest context va voler llançar un missatge als funcionaris, amb els quals l'administració està en plena negociació per reduir-los els complements i alguns drets adquirits. "Em dol haver-ho de fer, perquè són persones amb famílies", va dir Mas, que va insistir una vegada i una altra que "no hi ha alternativa" perquè ja no es podia seguir retallant en serveis bàsics sense "traspassar cap línia vermella".

Crisi de l'euro

Mas també va haver de reconèixer que alguns dels objectius que s'havia marcat a l'inici de la legislatura, com ara reduir l'atur a la meitat, "un projecte de país, no de govern", segons va recalcar, són ara més lluny a causa de la difícil situació econòmica que viu la zona euro. "Fa un any no hi havia la crisi de l'euro, no s'havia rescatat Irlanda, ni hi havia els problemes d'Itàlia", va explicar amb to professoral Mas per justificar l'augment de l'atur.

També es va esmerçar a fons per justificar els augments de les taxes, "si volem mantenir l'estat del benestar hem d'anar cap a la corresponsabilitat", i va deixar caure que es negocia l'aplicació d'una ecotaxa d'un euro per pernoctació amb el sector turístic que aportaria 45 milions a les arques del Govern.

stats