NOU PRESIDENT LES CONSEQÜÈNCIES
Crònica 28/12/2010

Mascarell obre una nova via d'aigua al PSC

Ferran Mascarell va obrir ahir una nova via d'aigua en un PSC encara prou tocat després del 28-N. La decisió d'acceptar la invitació d'Artur Mas com a conseller de Cultura ha deixat descol·locat el partit.

Marc Colomer
3 min
Mascarell, amb Pasqual Maragall, en la seva etapa de conseller del primer tripartit.

BarcelonaFerran Mascarell, probablement el polític més ben valorat pel món de la cultura, tindrà una segona oportunitat al Govern. La que li ha donat Artur Mas en oferir-li la conselleria de Cultura, que ha acceptat a desgrat, això sí, dels companys del que fins ahir va ser el seu partit, el PSC. Quatre anys després que Mascarell cedís el lloc de conseller al republicà Joan Manuel Tresserras per l'efecte dels pactes de José Montilla amb ERC en el segon tripartit, demà les tornes s'invertiran i serà Tresserras qui li cedirà el càrrec a ell. Hi ha una particularitat afegida: Mascarell s'integra al govern del principal adversari dels socialistes per reprendre una tasca que va haver de deixar a mitges, perquè només va estar set mesos a la conselleria, en l'última etapa del Govern Maragall.

L'acceptació del càrrec ha entrat com un obús al PSC, ja tocat profundament des del fracàs del 28-N. Les reaccions al carrer Nicaragua han estat de tots colors i més en el to que en el fons. La direcció del partit ha preferit guardar un silenci oficial però en privat ahir admetien a l'ARA la "sorpresa", més encara després que Mascarell s'hagués postulat per substituir Jordi Hereu. També des de la direcció socialista s'hi restava importància recordant que l'idil·li de Mascarell amb Mas es remunta als temps de l'Ajuntament de Barcelona. Les veus més ferides parlaven directament de transfuguisme i fins i tot arribaven a l'insult: en un apunt al seu bloc, el primer secretari del PSC de les Corts, Enric Llorens, no va dubtar a titllar-lo de "mercenari". Els dirigents més relativistes ressaltaven ahir que a qui generarà problemes realment el fitxatge és a CiU, que haurà de justificar davant la seva gent per què ha hagut d'anar a buscar un socialista. "Aquestes coses tendeixen a no acabar bé", opinava un dels dirigents consultats, que recordava que a diferència de l'opa fracassada de Sarkozy al socialisme francès, Mascarell és un "fitxatge" d'Artur Mas que no va més enllà.

La resposta oficial del PSC en un comunicat es va limitar a constatar que la decisió de Mascarell és "personal". Era la manera de dir que en cap cas es pot entendre com una derivada del pacte CiU-PSC per facilitar la investidura d'Artur Mas, que "diu el que diu i no va més enllà", afirmava un destacat dirigent. "Davant la disjuntiva govern-oposició, ha optat pel govern, mentre el PSC desenvoluparà, sense ell, la tasca d'oposició i alternativa", reblava el comunicat dels socialistes. El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, deia a COMRàdio que ell se sentiria "incòmode en un govern convergent" i que, si li haguessin proposat a ell, "diria que no".

Fins a última hora

El nou conseller de Cultura, a qui diversos dirigents van intentar retenir fins a última hora aquest cap de setmana oferint-li fer tàndem amb Hereu, té intenció d'argumentar la decisió en una carta que adreçarà al líder socialista, José Montilla, que inclourà l'abandó del partit. De fet, divendres Montilla ja va avisar a Mascarell que entrar al Govern de Mas implicava deixar el PSC.

Però sempre hi ha qui prefereix veure el got mig ple i així ha estat en l'ala catalanista dels socialistes. Montserrat Tura va subratllar a l'ARA que el fitxatge de Mascarell demostra la pobresa del programa cultural de CiU: "Quan els nacionalistes volen donar rellevància a la cultura han de recórrer al projecte socialdemòcrata". Tura va admetre que el fitxatge és una "bona notícia per a la cultura i per a CiU, no per al PSC". En un sentit similar s'expressava el dirigent de Ciutadans pel Canvi, Josep Maria Balcells.

stats