EPISODI DE VIOLÈNCIA
Crònica 08/04/2011

Massacre en una escola del Brasil

Un jove de 23 anys va matar ahir 10 nenes i un nen d'entre 12 i 14 anys en una escola d'un barri a l'oest de Rio de Janeiro i després es va suïcidar. El noi era exalumne del centre i no tenia antecedents criminals.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Commoció a rio de janeiro El Brasil, tot i els alts índex d'assassinats i violència, no havia estat mai escenari d'una tragèdia d'aquestes característiques.

Carregar-se dos revòlvers al cinturó, vestir-se bé, refer el camí que feia cada dia cap a l'escola fa anys, saludar una antiga mestra i disparar indiscriminadament contra infants innocents. Va ser el procés que va fer ahir l'autor de la massacre de Rio de Janeiro, un jove de 23 anys que va matar de manera deliberada 11 nens d'una escola en un barri a l'oest de la ciutat, en va ferir 13 més -quatre estan molt greus- i després va suïcidar-se. Un episodi tràgic que malauradament apareix cada any als titulars internacionals però que encara no havia passat mai al Brasil, un país amb alts índexs d'assassinats i violència.

Els fets van passar ahir a dos quarts de nou del matí a l'escola Tasso da Silveira, situada a Realengo, un barri popular dels afores de Rio de Janeiro. En aquell moment hi havia 400 alumnes que feien el torn de matí a l'escola. Una nena que era al pati del centre descrivia al mitjà O Globo que va veure entrar a l'escola un noi que anava ben vestit: "Va pujar al segon pis i es van sentir dos trets. Després, tots els alumnes vam pujar cap a aquelles sales. Ell va pujar al tercer pis i va començar a disparar".

Una altra testimoni de 12 anys que era a l'aula narrava: "Va començar a disparar. Em vaig ajupir i, quan vaig tornar a mirar, la meva amiga estava estesa a terra. Ell ha matat la meva amiga dins de la meva classe". Un policia va arribar de seguida al lloc dels fets després que dos nens ferits seguissin l'orientació de la seva professora i sortissin a fora del centre a demanar ajuda. "He arribat quan encara estava disparant, quan m'ha vist m'ha apuntat i ha intentat sortir de l'aula. Jo li he disparat i ell ha caigut per les escales, on s'ha suïcidat de seguida", explicava el sergent que havia aturat una massacre encara pitjor.

El pretext d'una conferència

El jove, identificat com a Wellington Menezes de Oliveira, havia arribat a l'escola pels volts de les vuit del matí i havia informat una de les mestres, que el va reconèixer, que l'havien convocat per fer una conferència. Mitja hora més tard començava la matança. Fins al moment de tancar l'edició havien mort 10 nenes i un nen i hi havia 13 ferits, 10 també nenes d'entre 12 i 14 anys, que es van traslladar amb ambulància i helicòpter fins a l'hospital més pròxim, l'Albert Schwitzer, on es van viure escenes molt dures dels familiars que anaven coneixent la magnitud de la tragèdia.

Menezes de Oliveira era orfe des de feia anys i, de fet, en la carta que duia al damunt en el moment de morir feia un elogi a la figura de la seva mare i especificava on està enterrada perquè el portessin al seu costat un cop se suïcidés. Devot religiós -segons les seves paraules-, la seva germana adoptiva, Rosilane Oliveira, va descriure'l a la ràdio Band News com una persona "molt reservada" que solia parlar de "coses musulmanes", segons Efe. Tot i això, a la carta que duia al damunt feia més aviat referència a la religió cristiana. "Era una mica estrany. Viva sol. No sortia al carrer ni tenia amics, excepte per internet. Es passava tot el dia davant de l'ordinador", assegurava Oliveira, que també va confirmar la versió original de la policia que es tractava d'un exalumne de l'escola.

El governador de Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, va definir el jove com un "psicòpata" i un "animal". En la mateixa línia, la presidenta del Brasil, Dilma Russef, va dir que "repudiava" l'atac i va demanar un minut de silenci pels "infants indefensos". Russef va lamentar que el país visqués una tragèdia poc comuna i va decretar tres dies de dol.

stats