ETA, ADÉU A LES ARMES
Crònica 23/10/2011

Massiva manifestació pel diàleg després de l'anunci d'ETA

La violència ha fet les maletes i els abertzales han ocupat el carrer per reclamar al govern espanyol que mogui fitxa en un procés de pau que comença a caminar amb un important suport social.

Daniel Gómez
2 min
Milers de manifestants van recórrer ahir els carrers de Bilbao per demanar diàleg al govern espanyol i el trasllat dels presos bascos.

Bilbao.Una multitudinària manifestació -25.000 persones segons la guàrdia urbana- va recórrer ahir el centre de Bilbao per donar la benvinguda a la decisió d'ETA de posar punt final a la seva activitat armada. Un anunci que es feia públic dijous a través de les edicions digitals dels diarisGaraiBerria. La marxa, convocada per l'acord de Gernika -que agrupa totes les formacions abertzales, tret del PNB-, va reunir dirigents com Rufi Etxeberria, de l'antiga Batasuna, Pello Urizar, d'Eusko Alkartasuna, i Patxi Zabaleta, d'Aralar, entre d'altres.

La pancarta de la manifestació, amb el lema en euskera "Euskal Herria vol una solució", va tenir problemes per avançar al principi, a causa de la gentada que esperava davant seu per sumar-se a l'acte reivindicatiu, que va acabar davant de l'ajuntament de la capital biscaina, on la secretària general del sindicat LAB, Ainhoa Etxaide, va llegir el comunicat final.

En el document s'afirma que "ETA ja ha contestat" a la petició de la comunitat internacional perquè abandonés la violència i "ha generat un escenari polític totalment nou, un escenari per a l'esperança desconegut fins avui" que obliga a la resta d'agents implicats a actuar amb responsabilitat. Per això, l'acord de Gernika fa "una crida als estats espanyol i francès a seure i a dialogar al més aviat possible amb ETA per solucionar les conseqüències de dècades de confrontació armada".

Sense vencedors

Pel que fa a la resolució de l'altre àmbit, el de les causes del conflicte, els organitzadors de la marxa reivindiquen el diàleg polític, ja que "les bases de la futura convivència democràtica sols poden construir-se des de l'acord entre totes les cultures polítiques del País Basc", es recull en el text. La solució, a més, ha de ser "íntegra, democràtica, dialogada i sense vencedors", i consideren que la normalització política passa pel respecte als drets dels presos d'ETA, la legalització de l'esquerra abertzale i també pel reconeixement de totes les víctimes.

Els ciutadans bascos han de ser els protagonistes del futur procés de pau: "Si volem que es moguin, som la societat basca els que hem d'empènyer amb tota la nostra força per obrir totes les portes. Obrirem les portes de la pau i obrirem les portes del dret a decidir a Euskal Herria". I entre aplaudiments, Etxaide encara afegia: "Per sobre dels estats espanyol i francès, per sobre de tots els partitspolítics bascos, som l'única clau d'aquesta nova situació, la clau decisiva d'aquest nou escenari". La imatge d'una clau gegant va presidir el final de la marxa, i els organitzadors van repartir entre els manifestants cartells més petits amb la mateixa fotografia i amb dues frases que resumeixen el doble objectiu que persegueixen: "Portes obertes" i "Som la clau".

stats