LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 05/02/2012

Matança sense condemna a Síria

2 min
EL COP MÉS DUR A LA REVOLUCIÓ
 Funeral per les víctimes de l'atac a la ciutat siriana de Homs, 160 km al nord de Damasc i epicentre de les primeres revoltes contra Al-Assad ara fa 11 mesos. Segons els habitants d'aquesta ciutat, les forces armades del règim van atacar amb morters i artilleria el barri de Khalidiya, un dels més actius des que va començar l'aixecament contra el règim.

NOVA YORK / BEIRUTEls esforços del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per aconseguir una condemna a Síria es van esvair ahir amb el doble veto de la Xina i Rússia al projecte de resolució de la Lliga Àrab. La massacre divendres a la nit a la ciutat siriana de Homs -epicentre de la revolta contra el règim de Damasc- no va tombar la decisió del Kremlin, amb el suport de Pequín. Segons els activistes sirians, les forces de seguretat del règim van matar almenys 200 persones a Homs a la matinada. Els líders de l'oposició siriana van assegurar que es tracta del bany de sang més important des que va començar la revolta contra el president sirià, Baixar al-Assad, ara fa 11 mesos.

Rússia i la Xina van vetar ahir els 13 vots a favor del Consell -integrat per 15 membres- al pla de la Lliga Àrab per assegurar una transició de poders a Síria. Els dos països consideren que el projecte de resolució viola la sobirania de Síria. El president dels EUA, Barack Obama, va condemnar tant l'agressió del règim a la ciutat de Homs -que Damasc no ha confirmat- com la decisió de Rússia a l'ONU. Per a Obama, Al-Assad "ha perdut el dret per liderar Síria i tota la legitimitat del seu poble i la comunitat internacional".

Moscou visita Damasc dimarts

El Kremlin considera que tant Occident com la Lliga Àrab haurien hagut d'acceptar l'esborrany rus. Està previst que el ministre d'Exteriors de Moscou, Serguei Lavrov, es reuneixi dimarts amb Al-Assad a Damasc per discutir com frenar la violència. Lavrov va assegurar ahir que si no es condemna la repressió dels dos bàndols a Síria s'estarà "donant suport a una guerra civil al país".

Però les imatges d'una guerra justament van sacsejar ahir la xarxa. Activistes sirians van penjar a YouTube vídeos on es veien multitud de morts víctimes de morters i artilleria a Homs. "Es tracta d'un atac sense precedents", deia per telèfon Mohammed Saleh. Segons els activistes, l'assalt va començar després que l'Exèrcit Sirià Lliure -el conjunt de guerrilles de l'oposició formades per desertors- ataqués dos controls militars i capturés soldats. Consideren que llavors Damasc va ordenar la matança, que va durar almenys cinc hores, de les nou del vespre a la una de la matinada (hora siriana). El principal focus de violència va ser el barri de Khalidiya. "Es tracta d'una massacre en tots els sentits de la paraula", assenyalava un dels residents. "He vist cossos de dones i nens escampats pel carrer, decapitats. És horrible i inhumà. Ens hem passat tota aquesta llarga nit portant veïns a l'hospital".

Com a mostra de rebuig a l'escalada repressiva de Damasc, els sirians que viuen a Egipte van atacar l'ambaixada del règim al Caire. Altres compatriotes van fer el mateix arreu dels països àrabs.

stats