CAS PALMA ARENA
Crònica 11/01/2012

Matas s'escaqueja i nega estar al cas del concurs fraudulent

Primera intervenció de l'expresident balear Jaume Matas en el judici sobre el cas Palma Arena. Matas eludeix responsabilitats administratives en la contractació del periodista Antonio Alemany.

Enric Borràs
3 min
CAP ALS JUTJATS  L'expresident Jaume Matas es dirigeix als jutjats de Palma.

PALMAL'expresident Jaume Matas va admetre ahir que contractar el periodista Antonio Alemany per escriure els seus discursos havia estat "una decisió política" seva, però es va desentendre del procés administratiu. "El president no ha vist aquest concurs i no el recorda", va assegurar, en tercera persona. En canvi, va responsabilitzar del contracte el seu exdirector general de comunicació, Joan Martorell. Es referia al concurs públic adjudicat a l'empresa Nimbus, que va servir per pagar a Alemany però que en teoria havia de ser per gestionar la imatge corporativa del govern i analitzar-ne l'impacte comunicatiu.

La d'ahir va ser la segona jornada del primer judici del cas Palma Arena, en què la fiscalia demana vuit anys i mig de presó per a Matas i cinc i mig per a Alemany i en què s'investiguen una sèrie de contractes i subvencions al periodista que sumen uns 480.000 euros. L'expresident es va excusar dient que prenia decisions polítiques però no les executava. "El president no es dedica a aquests temes", va rematar. Va culpar de "pactes amb la fiscalia" les declaracions dels que l'han assenyalat com a responsable del contracte amb Alemany. "Per l'amor de Déu, tenia 70 direccions generals, si el senyor Martorell no tenia temps, imagini's jo!", va deixar caure.

"Martorell menteix"

Segons l'expresident el concurs públic "tan sols pot procedir de la direcció general de comunicació". El responsable, Martorell, just el dia abans havia apuntat cap a Matas dient que era impossible que no sabés que el concurs públic era en realitat per pagar al periodista. Cal recordar que arran d'aquell acord Alemany cobrava més de 4.000 euros al mes. L'expresident, a banda, va tornar a qualificar de mentider Martorell quan va afirmar que mai hauria donat l'ordre de "dir sí" a tot el que demanés Alemany. L'articulista d' El Mundo va rebre 12.000 euros per uns reportatges sobre turisme esportiu que no s'han trobat mai i la fiscalia sosté que no es van fer, a més de 450.000 euros -dels quals en va tornar 177.000- per crear l'Agència Balear de Notícies (ABN). Els fiscals creuen que aquesta subvenció va servir per finançar el diari digital d'extrema dreta que també va obrir Alemany, Libertad Balear.

Matas també va negar que hagués tingut cap reunió amb Miguel Romero, el director de l'empresa que va guanyar el concurs públic, Nimbus, per demanar-li com "un favor personal" que contractés Alemany. Romero ho havia declarat dilluns però Matas també va adjudicar aquestes paraules als pactes amb la fiscalia. L'advocat de l'expresident, Antonio Alberca, ha lliurat com a prova de la defensa un registre d'entrada del Consolat de Mar -seu de la presidència balear- en què no consta Romero. El moment de tensió es va viure quan l'expresident, que va declarar durant més de dues hores, va afirmar que "la gent ha de tenir la garantia que els seus diners estan ben vigilats", quan diverses persones del públic el van escridassar fins que la magistrada els va fer callar.

Alemany no coneixia el concurs

La declaració més llarga va ser la d'Alemany. El periodista, que ja va fer discursos per a Matas quan encara era ministre de Medi Ambient, es va contradir diverses vegades i fins i tot va lloar els seus propis textos quan declarava. Però va defensar Matas dient que mai hi havia parlat de com cobraria. A més, va afegir que no coneixia el concurs públic pel qual el van contractar. Així, davant la pregunta sobre si era conscient del règim d'incompatibilitats pel qual en ser contractat com a assessor no podia facturar per a l'administració ni cobrar subvencions, va deixar caure: "M'importa un rave, no forma part de la meva feina". Va trobar igualment que era "el més lògic del món" que el triessin a ell per fer els discursos i no va aportar cap prova per defensar que havia fet els reportatges esportius. També va dir que si els treballadors de l'ABN treballaven per Libertad Balear era sense cobrar i perquè volien. La vista continuarà demà amb els primers testimonis.

stats