CRISI DE L'EURO
Crònica 07/02/2012

Màxima pressió a Grècia perquè impulsi reformes

La UE reclama al govern grec que accepti les condicions del nou rescat, amb més retallades. Però el seu primer ministre, Lukas Papadimos, ha encarregat un estudi sobre una fallida, segons Bloomberg.

Laia Forès
2 min
MÉS RETALLADES 
 Europa i el Fons Monetari Internacional exigeixen a Grècia que rebaixi el salari mínim i redueixi la despesa pública com a condició per al segon rescat del país. Les retallades estan empobrint els ciutadans.

BRUSSEL·LESEl temps s'esgota per a Grècia. "Estem negociant en temps de descompte", advertia ahir Amadeu Altafaj, portaveu europeu d'Afers Econòmics. Els tres partits polítics que formen la coalició de govern -socialdemòcrates, conservadors i ultradretans- fa dies que debaten si accepten les condicions que imposen Europa i el Fons Monetari Internacional (FMI) per donar el vistiplau definitiu al segon rescat del país, però encara no han arribat a un acord definitiu. El límit que havia fixat Brussel·les perquè Grècia donés una resposta es va esgotar ahir, però els partits grecs van decidir -en una acció que va irritar els socis europeus- ajornar fins avui la reunió per tancar un acord. I això que el país hel·lè sap que les retallades i reformes que reclama la Unió Europea són el passaport per accedir als 130.000 milions del segon paquet d'ajudes. És l'únic salvavides que li queda a Atenes per evitar la fallida.

El govern hel·lè, immune als ultimàtums, està posant a prova la paciència de la UE. La desesperació i frustració són tan grans que ahir fins i tot la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, van haver de sortir públicament a pressionar Grècia perquè accepti les condicions, que inclouen una rebaixa del salari mínim i més retallades de pensions i de la despesa pública. La majoria són mesures ja pactades anteriorment però que Grècia encara no ha posat en marxa. "Els grecs han signat uns compromisos i els han de respectar escrupolosament. No tenen altra opció, el temps s'acaba", va advertir Sarkozy després de reunir-se a París amb Angela Merkel.

La troica formada per la Comissió Europea, l'FMI i el Banc Central Europeu es queixa no només que les reformes aprovades fins ara no han servit perquè Grècia surti del pou, sinó que el seu govern no ha aplicat gran part de les mesures acordades, com ara la privatització d'empreses públiques. Les promeses incomplertes estan pesant cada vegada més i el fantasma d'una possible sortida de l'euro de Grècia torna a planar sobre el país. Fonts comunitàries es mostraven ahir pessimistes sobre la possibilitat d'arribar a un acord. Tot i això, Sarkozy va ser molt clar: "No ens imaginem que no hi hagi acord".

Grècia podria sortir de l'euro

Si no hi hagués compromís amb la troica i amb els bancs -encara no està tancat el pacte pel qual la banca privada assumirà almenys la meitat del rescat-, el país es quedaria sense diners per pagar les factures i retornar crèdits el 20 de maig. La comissària europea de Pesca, la grega Maria Damanaki, revelava ahir a la premsa del seu país que a Brussel·les ja es prepara un pla de contingència per si Grècia abandona la moneda única.

Per intentar frenar les crítiques, Atenes va anunciar ahir un acord per aprimar el sector públic amb la retallada de 15.000 treballadors. Tanmateix, la coalició de govern liderada per Lukàs Papadimos tem que les reformes que li exigeix la troica ofeguin encara més l'economia grega i agreugin la recessió instal·lada al país.

stats