PROCÉS DE NORMALITZACIÓ POLÍTICA
Crònica 11/02/2011

Mediadors internacionals a A Euskadi per agilitzar la pau

Marc Colomer
2 min
L'advocat impulsor del grup  de mediadors, Brian Currin.

Barcelona.L'esquerra abertzale vol donar mostres de confiança i credibilitat entorn al procés de normalització que ha obert. I el Grup Internacional de Contacte (GIC) impulsat pel promotor de la declaració de Brussel·les a favor d'un procés de pau a Euskadi, l'advocat Brian Currin, hi posarà de part seva. L'organització pacifista basca Lokarri va anunciar ahir que els cinc mediadors que integren el GIC visitaran Euskadi el 14 i el 15 de febrer per mantenir una primera reunió de treball per "agilitar, facilitar i possibilitar" la consecució de la normalització política del País Basc. Durant la visita, els mediadors internacionals concretaran també els seus plans de treball dies després que l'esquerra abertzale fes públic que els estatuts del seu nou partit, Sortu, rebutgen explícitament la violència d'ETA i poc més d'un mes després que l'organització armada fes públic l'alto el foc "general i internacionalment verificable".

De fet, fa una setmana que Lokarri va fer públic que el grup de mediadors internacionals estava preparat per a una primera visita al País Basc després de la treva per anunciar els passos que pensen tirar endavant per impulsar un procés de pau "irreversible". Entre aquests requisits hi figuren l'absència de violència, la legalització de l'esquerra abertzale, i animar i "assistir" els partits per preparar i desenvolupar una agenda de diàleg polític.

Lluita antiterrorista sense treva

L'anunci de la visita del grup de mediadors va arribar hores després que la policia judicial francesa, en col·laboració amb l'espanyola, detingués a Baiona (al País Basc francès) la presumpta membre d'ETA Eider Zuriarrain. El ministeri de l'Interior creu que va fugir de l'estat espanyol després que la Guàrdia Civil detingués el suposat membre d'ETA Ibai Beobide Arza a Villabona (Guipúscoa) el 13 de febrer del 2010. L'acusen d'haver acollit el 2009 el presumpte etarra Euri Albizu Tellería i d'ajudar a fugir a França el mateix Beobide.

stats