HORARIS COMERCIALS
Crònica 03/03/2011

Mena vol que el centre obri els festius

La Generalitat impulsarà una nova llei del comerç per simplificar les normatives actuals i posar-les al dia. Mena vol que la nova llei inclogui uns horaris comercials més flexibles que els actuals.

àlex Font Manté
2 min
Francesc Xavier Mena vol impulsar una nova llei del comerç però assegura que no imposarà res i que es preservarà el model català de comerç.

Barcelona.Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, està convençut que la llei del comerç que hi ha a Catalunya és obsoleta i, per això, segons va anunciar ahir, n'impulsarà una de nova. Aquesta nova llei és un projecte "a quatre anys vista i que només es farà amb el consens del sector", van especificar ahir membres de l'equip de Mena. El conseller no vol tenir pressa a impulsar una qüestió que sap que és molt sensible: els horaris comercials.

Durant un esmorzar del Nueva Europa Fòrum, Mena va apuntar com a possibilitat que les botigues dels centres de les ciutats puguin obrir en festiu per no desaprofitar els turistes que visiten ciutats com Barcelona. "Ens venen creuers i els hem d'atendre", va explicar el conseller com a exemple. Actualment, ja existeix a ciutats com Madrid un règim especial per a les botigues del centre de la ciutat que els permet obrir durant tot l'any pel fet de ser zona turística.

Model català

En qualsevol cas, Mena es va comprometre ahir a preservar el model català de comerç -basat en petites botigues als barris i els centres de les ciutats-. Aquest model català, va dir Mena, serà "el pal de paller" dels canvis que es facin.

La nova llei també servirà per agrupar i simplificar les normatives actuals, així com per posar-les al dia, ja que es van crear "en un moment en què no existia ni Facebook ni Twitter".

Mena creu que actualment existeix un excés de lleis i burocràcia que perjudiquen el creixement econòmic. És per això que, segons va anunciar ahir, presentarà un paquet de mesures per apartar les "pedres del camí" on es troben les empreses, sigui en forma de paperam excessiu o d'inspeccions innecessàries.

En aquest cas, les mesures s'aprovaran amb més urgència que la nova llei del comerç, tot i que des de la conselleria no es volen comprometre a posar cap termini. Mena va encoratjar els empresaris presents a l'esmorzar d'ahir a que li facin arribar les seves queixes per poder-les tenir en compte en aquest pla d'aprimament burocràtic.

El conseller va aprofitar que a pocs metres l'escoltaven Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego (secretaris generals d'UGT i CCOO, respectivament) per demanar que les negociacions col·lectives siguin "coresponsables" i tinguin en compte no només el que volen els treballadors, sinó també el que volen les empreses. En concret, Mena es va queixar del conveni del sector del metall (que inclou les empreses d'automoció, com Seat, Nissan o Yamaha) perquè considera que està "fora de la realitat". Segons el conseller, aquest conveni "es va signar en un període de bonança", però actualment resta competitivitat a les empreses del sector.

A la sortida de l'esmorzar, Joan Carles Gallego es va mostrar favorable a renegociar el conveni del sector del metall, però partint sempre de la premissa que el conveni actual "està vigent i s'ha de complir".

stats