Crònica 29/06/2011

Menys embargaments i més contenció autonòmica

Miquel Codolar
2 min
José Luís Rodríguez Zapatero baixa de la tribuna d'oradors durant el tens debat  que va viure ahir amb Mariano Rajoy.

MadridZapatero va defensar l'actuació del govern (va ser la paraula més repetida: 42 vegades) durant la crisi (27) i va assegurar que el creixement (19) es notarà aviat perquè les reformes (19) portaran Espanya a la recuperació (17) i arribaran els milions (16). Aquests van ser els mots més utilitzats. En el seu últim debat de política general, Zapatero va fer pocs anuncis, i la majoria en les rèpliques. Va dedicar més energies a defensar-se de Rajoy.

Menys embargats

El sou mínim no embargable s'incrementarà fins als 961 euros

Per ajudar les famílies amb una situació "autènticament insostenible" que els impedeix afrontar el pagament de la hipoteca, l'anomenat sou mínim no embargable passarà dels 641 euros actuals als 961 euros, i per a les famílies amb dos membres que no cobrin res serà de 1.350 euros. Aquesta és la quantitat que no se'ls podrà embargar.

Pals a les autonomies

Les autonomies hauran de tenir una "regla" de sostre de despesa

Zapatero va dir que complir l'objectiu del dèficit serà més difícil aquest any que l'any passat i va demanar "el compromís de tots, i particularment el de les autonomies". Per això en el pròxim consell de política fiscal i financera proposarà una "regla" de sostre de despesa autonòmica semblant a la que es va aprovar per a l'Estat i els ajuntaments.

Facilitats als municipis

Els ajuntaments tindran crèdits per pagar les factures pendents

Es posarà en marxa una línia de crèdit ICO a tres anys perquè les entitats locals paguin les factures pendents el 31 d'abril del 2011 a favor de les empreses i els autònoms, als quals deuen 13.300 milions d'euros. Les associacions d'autònoms i alcaldes de tots els colors polítics ho havien demanat reiteradament.

Renovació de magistrats

Vol "una regla de futur" per evitar les vacants al Constitucional

El cap de l'executiu va demanar consens per renovar els magistrats del TC "durant els pròxims dies" i va proposar establir "una regla de futur" perquè no es repeteixi que quedin vacants per cobrir durant un temps indefinit. Va advertir que el retard "excessiu" del Senat es podria repetir al Congrés.

Reformes fins al final

Pretén esgotar la legislatura i avançar en les reformes i les lleis

Zapatero va anunciar que vol esgotar la legislatura per acabar les reformes començades i que el govern espanyol seguirà endavant amb els 36 projectes de llei que estan en fase de tramitació.

stats