VIOLÈNCIA MASCLISTA
Crònica 18/12/2010

Dotzena morta de l'any a mans de la parella

Sara González
2 min
Dotzena morta de l'any  a mans de la parella

BarcelonaDijous havia acabat amb normalitat la seva jornada laboral al supermercat Mercadona de Sant Celoni, a poc més d'un quilòmetre de casa seva. Aquella mateixa nit, va ser assassinada, possiblement asfixiada, per la seva parella. La Rosa, de 43 anys i veïna de Santa Maria de Palautordera, fa elevar a 12 la xifra de dones mortes a mans dels seus companys sentimentals a Catalunya. L'assassí, Francisco L., de 45 anys, es va entregar a la policia municipal de Sant Celoni ahir de matinada.

Feia sis anys que la Rosa, que té un fill d'uns 20 anys fruit d'un primer matrimoni, havia refet la seva vida sentimental, tot i que no va ser mai una relació plàcida. "S'havien separat dues o tres vegades", expliquen veïns del barri de Moixerigues, un barri tranquil i perifèric que pertany al terme municipal de Santa Maria de Palautordera. Ara tornaven a conviure junts, però les discussions eren freqüents. Familiars de la víctima asseguren que l'agressor era "violent i gelós" i que, tot i que mai l'havia arribat a pegar, en alguna discussió fins i tot havia trencat la televisió i l'aire condicionat del domicili. La Rosa, força coneguda al municipi per la seva feina de cara al públic, mai havia interposat una denúncia. De fet, gent propera a ella asseguren que no tenia por. El seu fill només convivia amb la parella els caps de setmana.

Al mateix carrer Campins, on convivien víctima i agressor, també viuen molts familiars de la Rosa. Alguns d'ells no es parlaven amb l'agressor. Els veïns coincideixen a descriure l'assassí com un home "reservat que no acabava d'inspirar confiança". Després del crim, Francisco L. va autolesionar-se amb una arma blanca al coll. Va presentar-se ferit a la policia, que el va traslladar, custodiat, a l'Hospital de Sant Celoni. Els Mossos d'Esquadra esperen que l'autòpsia determini com va matar la Rosa, ja que el cadàver no presenta signes de violència.

L'alcalde de Palautordera, Joan Mayneris, ha decretat dos dies de dol oficial, avui i demà. Avui a la una, s'ha convocat una concentració a la plaça del Pi del barri del Pont Trencat en rebuig a la violència masclista. La Rosa mai va denunciar la seva parella. Tampoc set de les altres 11 víctimes d'aquesta xacra social.

stats