NOU EQUIP DE GOVERN A BARCELONA
Crònica 24/08/2011

Mercè Homs: "La videovigilància pot ser una bona opció a Ciutat Vella"

Reforma "No volem seguir tractant la Rambla a pedaços, hi cal una actuació global" Drogues "La sala de venipunció no pot ser en una muralla, la traslladarem a un centre sociosanitari"

Maria Ortega
4 min
Mercè Homs (CiU), la regidora de Ciutat Vella, en el seu nou despatx al carrer Ramalleres del Raval de Barcelona

"Em costa no somriure", adverteix Mercè Homs (CiU), la nova regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona, al fotògraf. Ha assumit el càrrec, després de vuit anys treballant al districte -els últims quatre com a regidora adscrita-, amb energia, "l'única manera possible d'afrontar la gestió d'un pol tan viu com Ciutat Vella", explica. Germana del portaveu del Govern, Francesc Homs, i veïna adoptiva de Gràcia, quan va entrar a militar a CiU va demanar a Xavier Trias que la posés en un lloc on hi hagués molta feina i ell va escoltar la seva petició. Cap punt condicionarà tan la gestió de l'equip de govern com Ciutat Vella.

Se sent a l'ull de l'huracà?

Em poden més les ganes i la il·lusió de ser aquí i, com que em conec el districte, no m'ho plantejo com una vida a l'abisme. Si hi pensés gaire, em faria més cangueli i no és positiu. És un lloc com un altre.

Els precedents dels últims anys han deixat clar que Ciutat Vella no és un lloc com un altre.

No, no ho és, és evident. Cal saber-ho, però en la mesura justa. Això no em pot impressionar, no em pot cohibir. Sé que ens ho juguem gairebé tot aquí, però tinc la sort d'haver-m'hi dedicat durant molts anys i conèixer bé la gent i el territori i de tenir una cosa molt important: el suport del partit. Tothom ha pres consciència que el districte de Ciutat Vella és EL districte. El més complicat de gestionar, i per això tindrà un tracte excepcional, únic.

L'objectiu principal és que no en fugin més veïns?

Exacte. L'objectiu és que sigui un lloc on es pugui viure, com a qualsevol altre districte de la ciutat. Justament per la seva singularitat, requereix un tracte especial. La primera fita que ens hem marcat és que els veïns de Ciutat Vella puguin descansar a la nit.

Al setembre hi ha la reunió de l'Observatori de la Rambla. Un dels primers passos ha de ser desencallar la situació dels antics ocellaires...

Hem de recuperar les negociacions per veure cap on s'han de traslladar les antigues parades. L'anterior equip de govern va arribar a les conclusions que va arribar i nosaltres ara ens ho volem mirar bé, perquè ara podem veure els convenis.

Hi han trobat sorpreses?

Més que sorpreses és que ara ho estem analitzant amb calma. El que sí que hem fet és parlar ja amb els antics ocellaires per veure com ho gestionem, però tota la Rambla s'ha d'encarar en termes de reforma global, perquè si no ens tornarem a trobar amb situacions com l'actual, en què s'han anat fent reformes a pedaços, i la Rambla ha acabat sent una cosa estranya per a tothom.

Han dissenyat actuacions específiques per a punts com l'Illa Robador?

Ja hi ha un pla específic en marxa, que mantindrem i que passa també per haver-hi posat l'UGT, que hi hagi l'Hotel Barceló, la Filmoteca i la nova plaça perquè la conquereixi la gent... El que hem de fer nosaltres és, sobretot, donar suport a les iniciatives veïnals de fer-se seu el barri.

Però en aquest punt hi ha un problema de prostitució enquistat?

No podem atacar només la prostitució, cal un treball genèric. Farem treball social, donem suport a l'Agència per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual, per dotar-la de recursos a ella i a les entitats que s'hi dediquen. I això ja està inclòs en el projecte. Tot això ha d'anar en paral·lel amb el treball que li convé fer a aquest país: decidir què fem amb la prostitució. Jo no em quedaré de braços plegats, com a regidora tinc molta responsabilitat.

S'hi farà dispositiu policial extraordinari?

Sí que hi ha un reforç, però no serà només això. És més determinant el rol de la gent. No hi pot haver la sensació que no es fa res. Estic en exclusiva a Ciutat Vella i seré un corcó.

I posar més videovigilància?

No la descartem. No hi som al·lèrgics ni molt menys. Ha anat bé, té caràcter dissuasiu i si es detecten punts calents, serà una bona opció.

Un altre dels fronts que tenen obert és el del futur de la sala Baluard de venipunció. Es tancarà?

És un projecte de mandat, la intenció és que s'obrin les sales de venipunció compromeses a tots els districtes. La sala Baluard es va obrir amb aquesta condició i la realitat és que se n'han obert només dues més, i això ha fet que a Baluard s'hi concentrés molta gent. El que també tenim clar és que les sales de venipunció no han de ser sota una muralla, com la de Baluard, sinó integrades en un centre sociosanitari.

La intenció és traslladar-la?

Sí, ens hem compromès a tancar la que hi ha ara i moure-la, dins del barri, a algun centre sociosanitari. Ara mateix tenim el pla urbanístic pendent del CAP de Drassanes, que haurem de veure com acaba, però podria ser una solució.

Un punt calent de la campanya electoral va ser la possible flexibilització del Pla d'Usos...

El Pla d'Usos es va fer per frenar un creixement desmesurat d'establiments de pública concurrència. Ara ens l'estem mirant, perquè una cosa és la normativa que tenim i l'altra la manera com s'aplica. La intenció és que Ciutat Vella es consideri un districte excepcional i s'hi pugui actuar també de manera diferent. Si fem la normativa dels bars de música en viu, per exemple, en quedaria fora el Pastís, i això no ens ho podem permetre.Ciutat Vella té molts punts identitaris que no es poden fer passar pel sedaç. Volem fer microcirurgia, obrir cas per cas.

Seran possibles nous hotels?

Hem de parlar-ne amb el sector. Que ja hi ha una oferta d'hotels evident i per a tots els gustos és obvi, però cal veure si els hotels poden servir per aprofitar edificis o llocs arraconats i revitalitzar una zona. No és hotels sí, hotels no. Entren en el pack de la revisió del Pla d'Usos.

Obrir el Pla d'Usos és atacar, en certa manera, el llegat d'Itziar González...

Mantenim la gerent, la Mercè Massa, que continua com a tècnica i que va ser coautora del pla. Això vol dir que respectem aquest llegat. Però Ciutat Vella és massa canviant.

Què li agradaria poder dir d'aquí quatre anys?

Que l'Escola Mediterrània ja no és en barracons. Avançarem els diners perquè és un projecte de barri per a la Barceloneta. M'agradaria haver recuperat la idea que els polítics som actius i treballem conjuntament amb veïns i, també, veure una Ciutat Vella més convivencial i més catalana.

stats