Crònica 10/11/2011

Merkel: "Cap a una nova Europa"

Angela Merkel apuja el to i adverteix que amb declaracions d'intencions no n'hi ha prou per sortir de la crisi. Alemanya i França podrien estar explorant la possibilitat d'expulsar algun país de l'eurozona.

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESLa cancellera alemanya, Angela Merkel, està farta de veure com els socis de l'euro no apliquen amb tota la disciplina necessària les mesures per sortir de la crisi. Vol més ambició i que els governs passin de les paraules als fets. Merkel ho va dir ahir en una conferència celebrada a Berlín en què va aprofitar per demanar als socis de l'euro que facin un pas endavant per avançar cap a una "nova Europa" que sigui capaç de posar en marxa totes les mesures que calguin per deixar enrere la crisi més greu de la història de la moneda única. La cancellera de la primera economia europea va qualificar de "desagradable" la situació econòmica de l'eurozona i va advertir que amb "les declaracions d'intencions" no n'hi ha prou per aconseguir els objectius, sinó que calen "canvis estructurals". Tot i que Merkel no va assenyalar ningú, el missatge anava dirigit sobretot a Itàlia i Grècia, els dos països que ara mateix viuen una situació més crítica, en bona mesura per una certa falta de disciplina pressupostària i de disbauxa política que ha estat durament castigada pels mercats.

Angela Merkel també va defensar canvis en els tractats europeus si han de servir per millorar la coordinació i la disciplina de l'eurozona. "Una comunitat que diu que independentment del que passi al món no pot canviar les normes sobre les quals se sosté és una comunitat que no pot sobreviure", va assegurar la cancellera alemanya.

La crisi amenaça de fracturar la zona euro. A les paraules de Merkel demanant "un pas endavant" s'hi sumen les enormes diferències de la situació econòmica que hi ha entre els socis del centre i el nord d'Europa i els perifèrics. Mentre que Grècia, Itàlia o Portugal no aixequen el cap, Alemanya i Finlàndia tenen els comptes més sanejats i ja haurien remuntat del tot la crisi si no fos perquè Grècia ha posat en quarantena la recuperació econòmica de tota l'eurozona.

Els plans de l'eix franco-alemany

De fet, el poderós eix franco-alemany està treballant en un nou pla per reforçar la governança econòmica. Segons l'agència Reuters, fins i tot es parla d'expulsar de l'euro algun país que no facin els deures, com Grècia. Els que es quedessin caminarien cap a una "integració econòmica més profunda" amb una política fiscal comuna que exigiria canviar els tractats europeus. Fonts citades per Reuters diuen que la qüestió s'ha tractat des del punt de vista "intel·lectual" però no tècnic.

stats