POLÍTICA ALEMANYA
Crònica 15/12/2011

Merkel: "Londres és un soci clau a la UE"

El Regne Unit continuarà sent un "soci clau" a la UE tot i el seu veto a un nou tractat. Així ho va expressar ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una compareixença al Bundestag.

Marc Vidal
2 min
Merkel: "Londres és un soci clau a la UE"

BARCELONA.Lluny de fer més gran la ferida, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va estendre ahir la mà al primer ministre britànic, David Cameron, després del seu veto en la cimera de l'euro de la setmana passada a Brussel·les. Merkel va deixar clar que en cap cas la negativa de Cameron a subscriure un nou tractat de la UE condemna el Regne Unit a la marginalitat en el procés de construcció europea. "Igual que lamento que el Regne Unit hagi decidit no acompanyar-nos en el nou camí, igual que lamento que fa 20 anys decidissin quedar-se fora de l'euro, no tinc cap dubte que el Regne Unit és un soci clau a la UE", va dir Merkel en una compareixença al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany.

La cancellera va assegurar que les condicions per protegir la City que va reclamar Cameron per donar suport al nou tractat "no eren assumibles" i hauria estat "irresponsable" ajornar més una decisió sobre les mesures que s'han de prendre per salvar l'euro. Després de recordar que qualsevol país de la UE es podrà unir més endavant al nou tractat de la UE encara que ara n'estigui al marge -de moment només és el cas del Regne Unit-, Merkel va lloar el paper britànic en la construcció europea en camps com ara l'acció exterior, la seguretat, el comerç o la lluita contra el canvi climàtic.

Merkel també va assegurar en el Bundestag que el futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'havia compromès amb les mesures d'ajust per fer front a la crisi del deute. "Cada país ha de fer la seva feina", va concloure Merkel referint-se al conjunt de països que pateixen en primera persona la desconfiança dels mercats.

Crisi política als socis de Merkel

La intervenció de la cancellera al Bundestag va coincidir ahir amb l'agreujament de la crisi interna que pateix el soci de govern de Merkel, el Partit Liberal Alemany (FDP). Totalment enfonsat a les enquestes -del 14% de vots el 2009 ha passat a un 3% d'intenció de vot als sondejos- ahir va plegar per sorpresa el número dos del partit, Christian Lindner, una jove promesa de la formació.

La renúncia de Lindner la va provocar la convocatòria d'un referèndum intern dins del partit sobre el pla de rescat a l'euro. Els resultats d'aquesta consulta, impulsada pel sector més euroescèptic de la formació, se sabran divendres, però diumenge l'actual líder de l'FDP i ministre d'Economia, Phillip Rösler, ja la va donar per fracassada.

Tot plegat va evidenciar que la nova generació de dirigents que van assumir la direcció del partit -Rösler i el dimissionari Lindner- després de la renúncia de l'actual ministre d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, no han sabut reconduir la crisi interna que viuen els liberals alemanys.

La cancellera alemanya es va afanyar a assegurar ahir que el govern federal "no es ressentiria" de la dimissió del número dos de l'FDP. El mandat de l'actual executiu expira l'any 2013, però la crisi interna que viuen els liberals manté l'amenaça sobre l'acord de coalició que va portar Merkel al poder.

stats