LA CRISI GREGA
Crònica 18/02/2012

Merkel i Papadimos confien ara a aprovar el rescat de Grècia

Optimisme a Grècia. Berlín i Atenes van rebaixar ahir la tensió després de dies d'enfrontaments polítics entre les dues capitals. Els seus líders es van mostrar convençuts d'aprovar dilluns el rescat.

Laia Forès
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha defensat que Grècia podrà rebre el segon rescat si compleix els seus compromisos.

BRUSSEL·LESLa cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre grec, Lukàs Papadimos, van agafar ahir tots els extintors que tenien a l'abast per apagar el foc (polític) que havien encès dies enrere el ministre de Finances alemany i el president de Grècia. Els insults i desqualificacions creuats entre Berlín i Atenes havien posat en perill l'aprovació definitiva dels 130.000 milions d'euros del segon rescat de Grècia en la reunió que dilluns celebraran els ministres d'Economia de l'eurozona. Merkel i Papadimos van rebaixar ahir la tensió en una reunió telefònica, també amb la participació del primer ministre italià, Mario Monti, que va servir per preparar el terreny per dilluns i garantir que els enfrontaments polítics no facin fracassar l'acord del rescat.

La teleconferència es va fer amb un "esperit constructiu" i els tres dirigents es van mostrar "confiats" a tancar l'acord definitiu dilluns, segons un comunicat emès pel govern italià. A Brussel·les fonts diplomàtiques també van admetre que l'acord és a prop. Queden per tancar uns quants detalls tècnics, però res que faci pensar que l'acord pot fracassar. "Si a la reunió de l'Eurogrup no es tanca el rescat serà exclusivament per qüestions polítiques", van assenyalar les mateixes fonts diplomàtiques. En qualsevol cas, sembla que perden força les opcions d'expulsar Grècia de l'euro o ajornar el rescat fins després dels comicis que el país celebra a l'abril.

Més control a Atenes

Malgrat l'acostament d'ahir entre Merkel i Papadimos, els recels d'Alemanya, Holanda i Finlàndia no s'han esvaït del tot. Els tres països podrien demanar dilluns un reforç del control sobre Grècia per garantir que s'aplicaran les retallades acordades. Les tres capitals no forçaran la creació d'un govern tecnòcrata com el d'Itàlia, però es podria enviar de manera permanent a Atenes representants de la Comissió Europea i del Fons Monetari Internacional (FMI) per millorar la supervisió financera. L'altra qüestió que també queda per tancar és la creació d'un compte bloquejat en què anirien a parar una part dels diners del rescat que es destinaran a pagar l'elevat deute públic que acumula el país. El compte haurà de tenir prou reserves per eixugar el deute almenys en els següents nou o dotze mesos.

L'optimisme sobre el segon rescat de Grècia va fer repuntar ahir l'Íbex-35 després de la caiguda de dijous. La borsa espanyola va registrar guanys de l'1,59% i els bancs es van recuperar de les pèrdues.

stats