CRISI DEL DEUTE
Crònica 26/11/2011

Merkel i Sarkozy: "Si cau Itàlia serà la fi de l'euro"

Dia negre per a Itàlia. El país col·loca deute a un interès altíssim, de fins al 7,8%. Alemanya i França diuen que si Itàlia fa fallida, l'euro també caurà. I Espanya, segons Reuters, estudia demanar ajut.

Laia Forès
2 min
El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera Angela Merkel, es van trobar dijous a Estrasburg.

BRUSSEL·LESItàlia torna a estar en la corda fluixa. El canvi de govern de moment no ha servit per tornar la confiança als mercats i la situació econòmica segueix en caiguda lliure. La seva prima de risc va tornar a escalar ahir fins a superar els 500 punts. Això va provocar que els interessos que va haver de pagar l'estat pels 10.000 milions d'euros en bons que va col·locar s'enfilessin fins al 7,8%, gairebé el doble que a la última subhasta.

El possible col·lapse de la tercera economia de l'euro espanta els socis de la moneda única. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, van advertir dijous al seu homòleg italià, Mario Monti, que la fallida d'Itàlia portaria "inevitablement" a la desaparició de la moneda única, segons va revelar ahir Roma. "Si cau Itàlia, serà la fi de l'euro", haurien dit els dos mandataris europeus a Monti durant la reunió que van mantenir a Estrasburg (França).

Davant la filtració, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va voler rebaixar la preocupació i va negar que hi hagi risc de desaparició de l'euro. "Els líders europeus han dit clarament que faran el que calgui per garantir l'estabilitat de l'eurozona", va dir Rehn des de Roma, on es va reunir amb Monti. No obstant això, Rehn va advertir que si la pressió dels mercats sobre Itàlia s'allarga en el temps, "hi haurà conseqüències molt negatives" per a l'economia del país.

Itàlia s'ha contagiat de la situació grega i de la desconfiança que genera en els mercats la crisi del país hel·lè, però no és l'únic país. José Manuel González Páramo, membre del consell executiu del Banc Central Europeu (BCE) i un dels noms que sonen com a ministre d'Economia del govern del PP, va assegurar que la crisi grega "explica el fort deteriorament de la solvència d'alguns països europeus" que es percep també en les principals economies de l'eurozona com Alemanya.

Ajut a Espanya

Espanya, tocada també per la crisi del deute, es pot plantejar demanar ajut econòmic a organismes financers com el Fons Monetari Internacional per sanejar els comptes públics. Segons l'agència Reuters, el futur govern del PP, estaria estudiant la possibilitat de sol·licitar crèdits a l'exterior. "Encara no s'ha pres cap decisió, però és una de les opcions que hi ha damunt la taula", assegura una font pròxima als populars citada per Reuters.

Un altre dels socis afectats per la crisi del deute és Bèlgica, país que ahir va veure com Standard & Poor's rebaixava la seva nota des d'AA+ fins a AA. El país continua sense govern electe un any i mig després de les eleccions, cosa que li està agreujant la crisi econòmica.

A tot això, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va fer una crida als països més solvents, qualificats per les agències amb la triple A, a mostrar suport "sense reserves" a l'euro en un moment per a la UE que Barroso va qualificar de "preocupant". La frase anava especialment dirigida a Angela Merkel.

stats