CRISI DEL DEUTE I CREIXEMENT
Crònica 12/06/2011

Merkel avisa que Grècia amenaça Europa

En lluita perquè s'aprovi un nou paquet de rescat per a Grècia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va disparar ahir la seva artilleria dialèctica: l'episodi amenaça el creixement econòmic de tot Europa.

Isaac Lluch
3 min
Preocupació El ministre d'Economia alemany, Philipp Roesler, i la cancellera, Angela Merkel,  al Parlament federal alemany.

HAMBURG.La cancellera alemanya, Angela Merkel, va promocionar ahir amb paraules dramàtiques la participació d'Alemanya en un segon paquet de rescat per a Grècia. Hi ha de posar molt èmfasi i convenciment, perquè la majoria de la població germànica (60%), segons una enquesta de la tele pública ZDF, està en contra de més ajudes a Atenes.

Però un rebuig al nou auxili milionari que requereix el govern de Iorgos Papandreu seria fatal per als interessos alemanys i europeus, va avisar la cancellera en el seu tradicional missatge de vídeo dels dissabtes. "Hauríem d'evitar tot el que amenaci la recuperació econòmica a escala mundial, i amb això la d'Alemanya", va indicar Merkel, mentre sacsejava els fantasmes de Lehman Brothers. Un col·lapse estatal de Grècia podria desencadenar un enfonsament econòmic com el viscut el 2008, quan la fallida d'aquest banc d'inversions nord-americà va fer estralls al món financer i, sense anar més lluny, va provocar que Alemanya tingués un retrocés del seu PIB de quasi el 5% l'any posterior.

I això no es pot tornar a repetir, va alertar insistentment la líder cristianodemòcrata. "Si no actuem correctament podria posar-se en perill l'impuls econòmic, però és precisament això el que volem evitar", va indicar Merkel.

Més reformes

A mitjans de maig, la cancellera alemanya va exigir a Atenes més reformes socials i va apel·lar a la responsabilitat de Grècia per sortir de la crisi. Però setmanes més tard s'ha fet més evident que els hel·lens, tot i aplicar dures mesures d'estalvi, aniran cap a la fallida si no reben més ajudes de la Unió Europea. Per això Alemanya es veu forçada, juntament amb els altres estats europeus i el Fons Monetari Internacional, a posar sobre la taula crèdits addicionals per a Atenes.

Grècia ja va rebre fa un any un paquet de rescat amb valor de 110.000 milions d'euros. I al juliol s'ha d'aplicar un altre tram de 12.000 milions. El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va subratllar la importància d'assegurar la nova ronda d'ajudes davant "el perill d'insolvència d'Atenes, que tindria serioses conseqüències per a l'estabilitat de tota la zona euro".

El Parlament alemany va votar divendres passat a favor de destinar més crèdits al govern hel·lè però amb certes condicions: els creditors privats s'han d'involucrar en un nou rescat, al marge que Grècia ha d'aplicar més privatitzacions i austeritat. Schäuble fins i tot va proposar allargar set anys els crèdits per fer una reestructuració "suau" del deute grec, però els altres estats de la UE i el Banc Central Europeu han donat carbasses al titular de finances de Merkel. El president del BCE, Jean-Claude Trichet, va remarcar dijous que una participació dels creditors privats en el rescat només es podria donar de manera "voluntària".

Però és per apuntalar l'estratègia de Schäuble que Merkel va fer sonar greus les seves paraules. Tothom, absolutament tothom, s'ha de comprometre amb Grècia per evitar un efecte dominó que afectaria tots els estats. Els interessos alemanys obeeixen a una lògica clara: la locomotora europea treu més profit d'una eurozona forta. Si tots els països de l'euro van bé, també anirà bé l'economia alemanya, ja que, com va recordar la cancellera, el 60% de les exportacions alemanyes estan dirigides a la resta d'Europa. "És bo i correcte que defensem l'euro com a divisa forta", va afegir Merkel.

El govern alemany calcula per a aquest any un creixement econòmic de més del 3%. Fins ara el pronòstic se situa en un 2,6%.

stats