CIMERA BILATERAL ESPANYA-ALEMANYA
Crònica 04/02/2011

Merkel convenç Zapatero per harmonitzar impostos

Una de freda i una de calenta. Merkel va aplaudir el pacte social, tal com esperava el govern espanyol, però ho va aprofitar per reclamar i convèncer Zapatero per fer més reformes, a nivell europeu.

Miquel Codolar
4 min
XXIII, UE

Madrid.La paraula harmonització ha fet fortuna. Les últimes setmanes l'ha utilitzat el govern espanyol en reiterades ocasions en referència a les autonomies. Ahir la va fer servir Angela Merkel a la roda de premsa que va tancar la XXIII cimera entre Espanya i Alemanya, com a sinònim del "pacte per la competitivitat" que detallarà avui a Brussel·les als Vint-i-set, en una cimera on també s'avançarà en l'ampliació del Fons de Rescat Europeu.

La cancellera alemanya va advertir que a més de la solidaritat calen altres mecanismes per sortir de la crisi amb garanties. Va demanar als socis europeus "passos importants" en un sentit molt concret abans del Consell Europeu del març. El primer d'aquests passos necessaris que va proposar va ser el retard progressiu en l'edat de la jubilació a tots els països de la UE, com ja han fet Alemanya, França i també Espanya.

En aquest punt Merkel va lloar la feina feta per Zapatero perquè permetrà "canviar el rumb d'Espanya cap a un rumb més positiu". Va aplaudir que el govern espanyol hagi "fet els deures" i per això va reblar que "va per molt bon camí". Al costat d'un cofoi Zapatero, l'endemà de l'acord social i econòmic que s'havia escenificat a la Moncloa, va manifestar que per als mercats suposa un esdeveniment "molt positiu i molt tranquil·litzador". En aquest sentit, també va remarcar que el pacte social i econòmic hagi estat signat pels sindicats i la patronal i va dir que confia que les mesures afavoriran la creació de més llocs de treball. Els elogis en aquest sentit, precedits per l'autoproclamació de Merkel com a "amiga d'Espanya", van precedir les mesures que reclama també a l'Estat.

Una prioritat de Merkel és avançar a uns costos laborals unitaris eliminant clàusules que vinculen els sous amb la inflació, de manera que els sous es fixin en funció de la productivitat i els beneficis de les empreses. Durant el dia d'ahir es va manifestar en contra d'aquesta proposta el ministre de Treball, Valeriano Gómez, que va exposar que a Espanya "no li ha anat malament" vincular-ho. També ho van criticar CCOO i UGT, que consideren que no s'entendria deixar de tenir en compte la inflació, la clàusula de revisió salarial o la productivitat, que són les tres potes amb què es calculen els increments salarials.

Fugir d'estudi

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va optar per fugir d'estudi. Va afirmar que han de ser els sindicats i la patronal els que discuteixin aquesta qüestió dins la reforma de la negociació col·lectiva, que el govern espanyol vol que estigui aprovada el 18 de març. "Deixem a les parts que treballin", va repetir en tres ocasions el president durant la compareixença conjunta amb Merkel, sense manifestar en cap moment quina és la seva posició en aquest assumpte.

Una altra petició d'Alemanya és que s'harmonitzi la base imposable de l'impost de societats a tots els països de la Unió Europea. Sobre aquesta qüestió els socis europeus fa anys que negocien sense arribar enlloc. Per això Merkel va instar tots els estats a "posar-hi de la seva part" per tal d'aconseguir una solució "raonable" i evitar que hi hagi 27 models diferents, tal com s'ha fet amb l'IVA. Va defensar que aquesta mesura no suposaria necessàriament incrementar les competències comunitàries o centralitzar el poder, sinó que n'hi hauria prou amb coordinar les polítiques.

El president espanyol va elogiar el "sentit comú" de moltes de les propostes del pacte proposat per Merkel i va titllar de "lògica" aquesta harmonització quan es comparteix una moneda. Per això va defensar que es fixi una forquilla on es moguin els tipus impositius.

Un senyal

A la demanda de Merkel de prohibir per llei els dèficits excessius, Zapatero va respondre que hi ha lleis d'estabilitat pressupostària en vigor i va apostar per traslladar-les a les autonomies. En aquest sentit va recordar els compromisos de les autonomies governades pel PSOE per establir per llei un sostre de despesa anual, tal com van acordar el cap de setmana passat a Saragossa.

Merkel va acabar la seva intervenció inicial fent una crida a no tenir por de fer reformes. Una estratègia que, a més d'enfortir el pacte d'estabilitat i creixement, pot suposar llançar "un senyal important" al món, que veurà que hi ha la voluntat política d'adoptar totes les reformes necessàries que calguin. "Serà després quan s'haurà superat la crisi", va recalcar.

"Ha estat una cimera d'afirmació, de confiança, de credibilitat, de força en nosaltres mateixos", va dir el president espanyol. Zapatero va coincidir amb Merkel en la necessitat que la Unió Europea sigui "un gran laboratori d'innovació". També va agrair el suport de la cancellera alemanya a l'euro i a Europa "en un any de dificultats", en referència a les eleccions previstes en diversos estats alemanys, i la va animar a continuar sent el "puntal fonamental" de la moneda única. Aquests van ser alguns dels elogis que es van sentir.

La cimera d'ahir passarà discretament pels mitjans alemanys, ja que la cancellera té diversos actes aquests dies fora del seu país. En canvi, per al president espanyol tanca una gran setmana de fotos reconfortants després del pacte social i econòmic de dijous, i malgrat les pèssimes xifres d'atur que s'han conegut.

stats