CRISI A EUROPA
Crònica 13/11/2011

Merkel discuteix la sortida de socis de l'euro

Angela Merkel presideix des d'avui i fins dimarts a Leipzig el congrés del seu partit, la CDU. Un dels focus de tensió és el debat per facilitar la sortida voluntària d'estats membres de l'eurozona.

Isaac Lluch
3 min
Enfortida I QÜESTIONADA La gestió de la crisi de l'euro dóna a Merkel el suport d'un 56%  dels seus ciutadans, mentre que només un 13% considera que  el govern de transició grec resoldrà la crisi hel·lena.

BerlínFracassos electorals regionals i baralles a la coalició del govern federal alemany. Per als conservadors de la Unió Democratacristiana (CDU) el 2011 no ha estat un bon any. La presidenta del partit, la cancellera Angela Merkel, ha reaccionat amb un ferm canvi de rumb buscant polítiques més de centre per recuperar vots davant els socialdemòcrates (SPD) i els Verds. Entre avui, demà i dimarts haurà de presentar-ne un informe al miler de delegats cristianodemòcrates reunits a Leipzig. Acusada d'haver-se socialitzat massa en assumptes com el del salari mínim o en política educativa, que es debatran durant el congrés, els crítics de les bases tampoc passaran per alt les discrepàncies que hi ha a la CDU en matèria europea.

La cúpula del partit s'ha esforçat per apropar-se al sector més crític i vol possibilitar en el futur que els estats més endeutats surtin voluntàriament de l'eurozona. "Si un estat membre de la unió monetària no vol o no es troba en la situació de complir permanentment les regles compartides en tota la zona euro, pot voluntàriament retirar-se'n sense deixar la Unió Europea", va comunicar dijous la CDU mitjançant una resolució. Als països afectats se'ls concediria els mateixos drets que "els que no tenen l'euro".

Amb aquesta aproximació els líders de la CDU reaccionen a les veus disgustades amb la política europea a les pròpies files, que ja havien reclamat a l'estiu un congrés extraordinari sobre la crisi del deute. Hi ha importants crítics, com Klaus-Peter Willsch, que volen entregar una sol·licitud de rebuig del planejat mecanisme d'estabilització permanent i exigeix un nou Tractat europeu que prevegi l'exclusió dels països més endeutats de l'eurozona.

Res d'expulsions en bloc

Oficialment, però, Merkel no vol que els membres de la zona euro amb més problemes puguin ser expulsats en bloc. "Defensarem una eurozona amb els 17 membres que la formen", va afirmar el secretari general de la CDU, Hermann Gröhe, mentre avançava que al congrés de Leipzig es refusaran les mocions perquè un país surti de l'euro "de manera no voluntària". Aquesta mena de "sortida light", però, no havia estat prevista fins ara. Una majoria de vots per l'exclusió d'un estat membre no es donarà, segons va indicar el diari Handelsblatt citant fonts del partit. Amb tot, ja és prou significatiu que la CDU, que presumeix de ser el partit d'Europa, que s'obri oficialment a discutir a Leipzig la sortida individual d'estats de l'eurozona. El Tractat de Lisboa, però, no contempla aquesta possibilitat.

Per combatre la crisi del deute, el ministre alemany de Finances i veterà de la CDU, Wolfgang Schäuble, prefereix posar èmfasi a donar més competències financeres a les institucions europees. "Tenim un banc emissor independent del qual no es pot abusar per finançar estats. Però de moment no tenim cap política financera comuna", va indicar ahir Schäuble, mentre relativitzava amb serenitat la crisi italiana: "Les dades reals de l'economia italiana no són tan dolentes. Els problemes són solucionables a través dels mateixos italians". El que no poden amagar els polítics alemanys és que estan d'allò més alleujats amb la marxa anunciada de Silvio Berlusconi. El primer ministre italià sortint mantenia una relació molt tensa amb Merkel, que ara no s'està de dir que Itàlia ha d'aplicar immediatament el seu pla de mesures però va "pel bon camí".

També amb confiança ha felicitat la cancellera el nou primer ministre grec, Lukàs Papadimos: "Assumeix el seu càrrec en temps difícils per al seu país, però l'eurozona hi ha dipositat grans esperances". Les últimes enquestes a Alemanya revelen que tot just un 13% dels alemanys consideren que el govern de transició grec podrà resoldre la situació del seu país. Un 78% dels enquestats creu que l'euro superarà la crisi i un 56% apuntala la credibilitat de Merkel. Caldrà veure com li donen suport ara, o no, les bases del seu partit.

stats