SORTIDA DE LA CRISI A EUROPA
Crònica 19/05/2011

Merkel exigeix fer menys vacances i jubilar-se més tard

Amb l'ajut multimilionari per a Grècia i Portugal a la vista, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va criticar la jove edat de jubilació i la quantitat de vacances que tenen els països perifèrics d'Europa.

Isaac Lluch
2 min
Discurs electoral Merkel va fer la crítica als països perifèrics en un acte del seu partit (CDU) i va rebre crítiques de l'oposició, l'SPD, per populista.

Berlín.Lluny dels grans escenaris europeus, en un acte del seu partit, la Unió Democratacristiana (CDU), a Meschede, Merkel va anar més enllà de defensar els interessos nacionals: va exigir a Grècia, Espanya i Portugal ajustar la jornada laboral dels seus ciutadans a les normes alemanyes. La cancellera va endurir el to contra els països més deutors i els va reclamar retardar l'edat de jubilació i reduir el nombre de dies de vacances si es volen continuar beneficiant de la solidaritat germànica. No es tracta només de no contraure deute -el govern grec va anunciar ahir que aprovarà aviat retallades addicionals de despesa i noves mesures d'ingressos per valor de 6.000 milions d'euros- sinó també d'unificar condicions en altres àmbits. "Un no pot jubilar-se en països com Grècia, Espanya o Portugal abans que a Alemanya. És important que tothom treballi per igual", va argumentar la cancellera.

"No podem tenir una moneda comuna i que els uns tinguin moltes vacances i els altres molt poques. A la llarga això no funciona", va prosseguir Merkel en el seu discurs, en què va demanar una harmonització dels mercats laborals dels diferents països de la Unió Europea.

La cap del govern alemany va advertir que la solidaritat no pot continuar com fins ara, sinó que tots els països que se'n beneficien "s'han d'ajustar a les regles". "Sí, Alemanya ajuda, però Alemanya ajuda només si els altres s'esforcen seriosament, i això s'ha de demostrar", va afirmar Merkel.

Per contra, l'oposició alemanya va criticar durament les declaracions de la màxima mandatària. "Merkel torna a apel·lar al populisme i als estats d'ànim en comptes d'oferir arguments concrets", va exposar el cap del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), Sigmar Gabriel, en una entrevista a Der Spiegel . "Així sacseja el ressentiment antieuropeu, en lloc d'assumir d'una vegada per totes la responsabilitat d'Europa com un tot", va afegir.

Darrere de l'excursió al populisme de Merkel hi ha una població alemanya cada cop més recelosa de la capacitat dels països perifèrics per complir amb els compromisos de pagament de les ajudes rebudes i d'ajustar els seus pressupostos per afrontar aquesta responsabilitat. El cert, però, és que, segons la Guia Mundial de Beneficis i Ocupació elaborada la tardor del 2009 per la consultora Mercer, si se sumen dies de vacances i festius, Lituània (amb 41 dies), Finlàndia i França (40) són els països de la UE amb més vacances. Grècia en té 37, Espanya 36 i Alemanya 30.

Jubilació als 69 anys?

On se situa al capdavant Alemanya és en l'aplicació de la reforma de pensions, ja que la seva proposta per elevar la jubilació gradualment de 65 a 67 anys ja està en vigor. La mateixa mesura a Espanya no començarà fins al 2013. A més a més, un informe d'experts econòmics entregat ahir a Merkel va exigir apujar la jubilació entre 2045 i 2060 fins als 69 anys per afrontar l'envelliment de la població alemanya.

stats