CRISI DE L'EURO ELS ATACS AL DEUTE
Crònica 15/11/2011

Merkel: "El moment més difícil des del 1945"

Per la cancellera alemanya, Angela Merkel, Europa viu "el moment més difícil des de la Segona Guerra Mundial". Merkel proposa fer reformes als tractats de la UE per arribar a una política fiscal comuna.

Isaac Lluch
2 min
Merkel davant la cdu La cancellera alemanya, Angela Merkel, sosté un targeta de vot durant el congrés del seu partit a Leipzig, que enguany s'ha dit 'Vota per Europa'.

BerlínMerkel va prémer ahir l'accelerador per conduir Europa cap a una política fiscal comuna. La cancellera alemanya vol introduir amb celeritat esmenes als tractats europeus en aquest àmbit amb la intenció que estiguin acabades d'aquí un any. L'objectiu és que la Comissió Europea assumeixi un paper més important a l'hora de supervisar els pressupostos estatals i assegurar-se que tots els països compleixin els compromisos adquirits sobre estabilitat i creixement. En resum, es tracta de corregir els errors de naixement de l'euro i, més enllà de crear una unió monetària, fer possible una veritable unió econòmica, encara que sigui a costa d'introduir retallades als drets de sobiranitat dels estats de l'euro.

"Vivim temps de canvis que transcendeixen una època. No es poden donar per bones respostes que es donaven fa 30 anys", va justificar ahir Merkel mentre feia una crida a les bases del seu partit i a la ciutadania en general a dur a terme reformes valentes. Davant els 1.001 delegats que van acudir al congrés federal del seu partit, la CDU, la cap del govern alemany va promocionar regles més severes i més integració a Europa.

El continent viu "les hores més difícils des del 1945, des de la Segona Guerra Mundial", va destacar la líder del país que més llast va haver d'arrossegar d'aquell conflicte, ara és necessari "completar la unió monetària europea i aconseguir pas a pas una unió política". "Aquest és el repte de la nostra generació", va responsabilitzar-se Merkel.

Sancions als que no compleixin

Per protegir l'euro cal, a més dels mecanismes de rescat dissenyats per evitar el contagi quan es produeixi la quitança de Grècia, fomentar futures sancions automàtiques sobre els països que infringeixin les normes comunes d'estabilitat.

Brussel·les ha de poder denunciar davant el Tribunal de Justícia Europeu, doncs, els països desobedients o indisciplinats. "Això no significa menys Europa, sinó més Europa", va reivindicar la cancellera mentre repetia que "si fracassa l'euro, fracassa Europa".

Merkel va garantir davant les seves bases la solidaritat alemanya amb els seus socis europeus, per bé que va insistir en la seva rotunda oposició als eurobons. Es va mostrar més partidària, un cop més, d'instaurar un impost per transaccions financeres, si no a tot Europa, "com a mínim a l'eurozona".

Amb tot, la presidenta de la CDU va haver de fer concessions a les seves pròpies files i acceptar el debat sobre com facilitar la marxa voluntària dels països més endeutats de l'eurozona o com enfortir el pes alemany al Banc Central Europeu.

stats