LA CRISI DE L'EURO
Crònica 16/01/2012

Merkel recorda a Rajoy els deures que s'han de fer a les autonomies

Angela Merkel insisteix que no dóna per perduda Grècia, però remarca que són igualment importants per al rescat de l'eurozona les reformes que Itàlia i Espanya han d'intensificar.

Isaac Lluch
3 min

BERLÍNSi algú té autoritat triple A a Europa és Angela Merkel. Mentre en altres països europeus la crisi financera ha escombrat governs, a Alemanya la cancellera presumeix d'estabilitat. A Irlanda ja ha plegat Brian Cowen, a Portugal José Sócrates, a Grècia Iorgos Papandreu, a Itàlia Silvio Berlusconi, a Espanya José Luis Rodríguez Zapatero i a França i al Regne Unit, Nicolas Sarkozy i David Cameron apareixen esgotats per la conjuntura. Però Merkel es mostra més ferma que ningú.

Encara que no agradi fins i tot a compatriotes seus com el socialdemòcrata Martin Schulz, que demà serà escollit a Estrasburg nou president del Parlament Europeu en substitució del conservador polonès Jerzy Buzek, Merkel mana molt i ho fa evident. "Faria bé de no donar la impressió que dóna ordres a la UE", lamenta Schulz.

En una entrevista que la ràdio Deutschlandfunk va emetre ahir, Merkel no va arribar a donar ordres a ningú però sí que va fer explícit a altres líders europeus, de passada que parlava de Grècia, que han de comprometre's més amb la política d'austeritat que es repica continuadament des de Berlín. Al president espanyol, Mariano Rajoy, que rebrà el dia 26 a la capital alemanya, li va recordar que fa bé de "prosseguir amb el rumb de reformes del seu antecessor, Zapatero, i d'emprendre a més a més unes fortíssimes mesures de reformes a les corporacions territorials".

"Encara necessitarem un temps de lluita per recuperar la plena confiança dels inversors en l'euro. Per això, més enllà del problema de Grècia, cada cop guanya més importància que Itàlia porti a terme amb Monti un notable programa de reformes, i Rajoy també. Tots dos convenceran segur a mitjà termini els mercats", va avaluar Merkel.

"Corporacions territorials". Davant el deteriorament en el mercat dels comptes de les autonomies de l'Estat, Alemanya observarà amb lupa com Rajoy imposa la disciplina prussiana a les comunitats autònomes. És igual destacar les endeutades institucions públiques de Catalunya, les Balears o el País Valencià, els ajuntaments de Madrid, Aragó i Andalusia o les diputacions del País Basc i les Canàries. No cal esperar a les eleccions andaluses de la primavera per collar les autonomies, diu Merkel.

Quan Mariano Rajoy visiti Berlín ja podrà passar comptes de la reunió que precisament tindran demà, en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, el govern espanyol i les comunitats autònomes per analitzar la futura llei d'estabilitat pressupostària i les mesures que s'han posat en marxa per reduir el dèficit, i abordar el calendari de compliments de tresoreria i la reorganització dels organismes públics.

"El pes de la llei caurà sobre el que es comprometi sense tenir fons, perquè la primera obligació d'un polític és saber gestionar el que té", va remarcar ahir a Màlaga, justament sobre la futura llei d'estabilitat pressupostària, la vicepresidenta del govern estatal, Soraya Sáenz de Santamaría. "El risc més gran de l'estat de benestar són els mals gestors, perquè gasten malament els diners i després no en tenen per al que és essencial", va denunciar la portaveu de l'executiu de Rajoy.

Sarkozy guanya temps

El president espanyol estrenarà avui la seva agenda internacional rebent a la Moncloa Nicolas Sarkozy. El president francès va anunciar ahir que s'adreçarà als seus conciutadans "a final de mes" per presentar-los les reformes pendents per sortir de la crisi. Sarkozy va evitar comentar la decisió de l'agència de qualificació Standard & Poor's de treure la triple A a França. Cal mostrar "coratge i sang freda" i no "rampell i polèmica", va justificar. Qui sí que en va parlar va ser el ministre britànic d'Exteriors, William Hague. La degradació a diferents països demostra la necessitat de "doblar els esforços per impulsar el creixement". Els que es pronunciaran avui també seran els inversors amb la primera sessió a les borses després del perniciós anunci de S&P.

stats