CRISI DE L'EURO
Crònica 27/03/2012

Merkel reforçarà el fons de rescat per la debilitat d'Espanya

Berlín ha cedit finalment a reforçar el fons de rescat europeu, segons va revelar ahir la cancellera. La situació dels socis de l'euro amb més problemes, entre els quals hi ha Espanya, ha convençut Angela Merkel.

Laia Forès
2 min
Merkel reforçarà el fons de rescat per la debilitat d'Espanya

BRUSSEL·LESLa debilitat de l'economia espanyola que perceben els mercats ha fet reaccionar Alemanya. La cancellera, Angela Merkel, va admetre ahir per primera vegada la necessitat de reforçar el fons de rescat europeu, el principal tallafocs que tenen els països de l'euro per evitar el contagi de la crisi grega. Els socis sota pressió dels mercats fa mesos que reclamen l'augment de la dotació del fons, que actualment disposa de 440.000 milions d'euros, però fins ara el no de Berlín havia estat rotund, fet que ha agreujat la crisi del deute. L'actual dotació del fons, com coincideixen els experts, és del tot insuficient per fer front a un eventual col·lapse d'estats membres de la mida d'Espanya o d'Itàlia, i això genera desconfiança als mercats.

Acord pròxim

Els analistes també coincideixen que el canvi d'actitud d'Angela Merkel respecte al reforç del tallafocs respon a la preocupació per Espanya. I, amb menys importància, també per l'economia italiana i la portuguesa. Tant la Comissió Europea com organismes internacionals fa temps que reclamen a l'eurozona que reforci el fons. El més probable és que els socis de la moneda única tanquin a finals de setmana un acord durant la reunió que els ministres de Finances de la Unió Europea celebraran a Copenhaguen.

Entre les opcions que hi ha per ampliar el fons de rescat, la que defensa Merkel no consisteix a posar més diners, sinó a posar en marxa de manera simultània l'actual fons d'estabilitat financera, de caràcter temporal, i el que entrarà en vigor a l'estiu, que serà permanent. Si no desapareix el primer (en principi estava previst que un substituís l'altre), la zona euro comptarà amb un tallafocs de 740.000 milions d'euros. "És essencial que hi hagi un acord aquesta setmana", va reclamar ahir Amadeu Alatfaj, portaveu europeu d'Economia.

Altafaj també va revelar que a l'abril Brussel·les enviarà a Madrid una nova missió d'inspectors comunitaris per verificar que el govern espanyol està posant en marxa les reformes aprovades. Altafaj, però, va assegurar que es tracta d'una missió "rutinària" que la Comissió envia a tots els estats membres que tenen un dèficit excessiu.

stats