ELECCIONS A ALEMANYA
Crònica 19/09/2011

Merkel tanca l'any electoral a Berlín amb una nova derrota

Els socialdemòcrates continuaran governant a Berlín. La CDU de Merkel va tancar ahir l'any electoral amb una nova derrota, però pitjor ho tenen els seus socis liberals, expulsats del Parlament berlinès.

Isaac Lluch
2 min
Merkel tanca l'any electoral  a Berlín amb una nova derrota

BerlínDe totes les derrotes possibles, va ser segurament de les més bones per a la cancellera alemanya, Angela Merkel. El seu partit, la Unió Democratacristiana (CDU), sabia que no tenia res a fer per evitar que el carismàtic alcalde socialdemòcrata (SPD) de Berlín, Klaus Wowereit, guanyés les eleccions a la capital del país per tercer cop seguit, aquesta vegada amb un còmput aproximat de vots del 28,5%. Però almenys les files de la cap del govern federal es van mantenir com a segona força més votada (23,2%), i fins i tot va millorar en 2,4 punts els resultats del 2006.

El candidat berlinès de la CDU, Frank Henkel, es va afanyar a proposar a l'SPD un govern de gran coalició a la ciutat-land de Berlín, alhora que s'alegrava que als socialdemòcrates ja no els valdrà pactar amb L'Esquerra (11,6%) per governar a la capital. "Wowereit ha de mirar cap a la CDU", va celebrar Henkel, alhora que Els Verds també es van reivindicar com a eventuals socis a l'executiu de l'SPD després d'obtenir els millors resultats regionals a Berlín (17,5%).

"Estudiarem de forma ben curosa on hi ha les interseccions de coalició més possibles", va guanyar temps Wowereit, que tot i perdre suport respecte del 2006 (-1,7%), es va aprofitar tant de la seva imatge de pop star de la política local com de la por dels berlinesos a canviar.

La seguretat l'acostumen a donar els partits grans. La CDU aspira a governar amb l'SPD després que l'opció d'una gran coalició a escala federal torna a estar en l'imaginari col·lectiu alemany per capejar la crisi europea. Els resultats regionals d'ahir tenen un gran significat nacional. Més enllà que van confirmar una nova derrota en el que ha estat un annus horribilis electoral per a Merkel -la CDU només ha guanyat una de les set eleccions en lands-, el partit democratacristià va confirmar ahir que no pot comptar gaire més amb el seu soci liberal (FDP).

El partit presidit pel vicecanceller, Philipp Rösler, tot just va recaptar l'1,9% de vots, amb la qual cosa es va quedar sense representació parlamentària. L'FDP ha caigut aquest any de cinc Parlaments regionals.

Rösler va lluitar ferotgement els últims dies per intentar que el seu partit arribés al 5% mínim que li hauria permès mantenir-se al Parlament de Berlín. Com a ministre federal d'Economia, Rösler fins i tot es va atrevir a desafiar Merkel marcant un discurs euroescèptic. "El populisme antieuropeu no li ha donat vots", s'alleujaven ahir des de la CDU. Que l'FDP hagués mantingut representació a Berlín hauria estat al capdavall més incòmode per a la cancellera, ja que Rösler s'hauria sentit legitimat per continuar amb la seva línia dura en la crisi de l'eurozona.

L'altra cara de la moneda va ser l'èxit rotund d'Els Pirates, defensors de la llibertat total a internet. Es van estrenar al Parlament (8,9%) aprofitant la mala campanya d'uns Verds que si bé van millorar 5 punts respecte dels 2006 aspiraven al principi de la cursa electoral a assolir l'alcaldia.

stats