CRISI AL GOVERN ALEMANY
Crònica 02/03/2011

Merkel, tocada per la renúncia d'un ministre

El ministre alemany de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, va anunciar ahir la seva dimissió. La massiva pressió del món científic i les crítiques del seu partit han fet plegar el delfí d'Angela Merkel.

Isaac Lluch
2 min
La cancellera Merkel i el seu ministre de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, l'any 2008.

Corresponsal a berlínAhir va ser un dia negre per a la cancellera alemanya. Li va marxar un dels polítics alemanys més prometedors. La retirada de Guttenberg, el líder més valorat a les enquestes i relleu natural a la cancelleria per a les files conservadores, deixa Merkel en situació compromesa: ha de retocar el seu govern a les portes de tres eleccions regionals importants en què la seva Unió Democratacristiana (CDU) ja no tenia les millors expectatives d'èxit.

L'home que per popularitat podia donar més vots a la democràcia cristiana plega amb el cap ben baix després de l'escàndol que l'ha perseguit durant les últimes dues setmanes en descobrir-se que va plagiar gran part de la seva tesi doctoral per la qual va rebre un summa cum laude . Sense cap paraula de disculpa per haver fet trampes en el seu doctorat, Guttenberg, de 39 anys i provinent de família aristocràtica, va anunciar que feia "el pas més dolorós" de la seva vida. "He estat sempre disposat a lluitar, però he arribat al límit de les meves forces", va indicar, mentre precisava que temia que les crítiques a la seva persona perjudiquessin l'exèrcit federal, per al qual estava a punt de presentar un pla de remodelació.

"El ministre d'Autodefensa", "El ministre del Copiar i Enganxar", "Googleberg", "El baró de les mentides". Aquests són alguns dels titulars que ha hagut de llegir Guttenberg. Ni el seu carisma ni l'aixopluc de Merkel li han servit de res davant la tempesta d'irritació sobre el seu doctorat fals: li han plogut crítiques a la xarxa, a la comunitat de científics, acadèmics i intel·lectuals i també a la classe burgesa.

Un projecte frustrat per a Merkel

El ministre representava una esperança per a la cancelleria, però al capdavall el seu cas ha demostrat que als polítics se'ls exigeixen bones maneres, sinceritat i credibilitat per a la seva funció pública i exemplar. Guttenberg ha anat perdent en les últimes setmanes tot el crèdit, fins i tot del professor que va tutelar el seu doctorat, Peter Haberle, de la Universitat de Bayreuth. També a les mateixes files conservadores li van retirar la solidaritat, com és el cas de la ministra d'Investigació i Ciència, Annette Schavan, que va afirmar que l'afer Guttenberg l'avergonyia, "i no només en privat".

Amb tot, els intents de Merkel per protegir Guttenberg li poden sortir ben cars. Sobretot la perseguirà bastant de temps una frase que va fer servir per protegir el titular de Defensa i membre de la bavaresa Unió Socialcristiana (CSU), agermanada amb la CDU: "No he nomenat un candidat a doctor sinó un ministre". El menyspreu als esforços que suposa elaborar una tesi no han agradat en una Alemanya que es vol presentar com el país de les idees i de l'excel·lència acadèmica. "Lamento amb dolor al cor la dimissió de Guttenberg. Té unes extraordinàries aptituds polítiques i estic convençuda que en el futur tindrem oportunitat de treballar plegats", va apuntar Merkel, "sorpresa" per la dimissió del seu ministre. La cancellera es dóna de marge fins divendres per trobar un substitut.

stats