GOVERN ESPANYOL PREVISIONS
Crònica 07/04/2011

Més atur i menys creixement

L'atur augmentarà més del que s'havia previst fins ara i arribarà fins al 19,8% a finals d'any. En canvi el govern espanyol no ha modificat les previsions del PIB per a aquest any, però sí per als pròxims.

Miquel Codolar
3 min
Bones paraules Elena Salgado i José Manuel Campa conversen amb els periodistes al final de la presentació, per sorpresa, de les previsions.

Madrid.Tot es pot justificar, però el fet és que la ministra d'Economia, Elena Salgado, va haver d'anunciar que les previsions d'atur del govern espanyol no s'aguanten després de les dades dels últims mesos i s'han hagut de retocar a l'alça, mentre que el creixement econòmic per als pròxims anys es preveu pitjor que fa un any. No és gratuït que no s'anunciés la roda de premsa fins el mateix dia de la compareixença per no generar cap debat abans d'hora.

Dimarts coneixíem que hi havia 34.406 nous desocupats a l'Estat. En total, 4.333.669 persones sense feina. El deteriorament del mercat laboral ha obligat el govern espanyol a tornar a elevar la seva previsió d'atur per a aquest any des del 19,3% al 19,8%. Cinc dècimes més del que es preveia al setembre. No obstant, la previsió que manté el govern espanyol és molt millor que la que defensen altres institucions com el Banc d'Espanya o la Comissió Europea, que apunten que es mantindrà per sobre del 20% a finals d'aquest any.

L'argument de Salgado per justificar l'increment de les previsions d'atur va ser que s'havien tingut en compte unes dades "més realistes" que les que s'havien utilitzat per elaborar l'últim quadre macroeconòmic que es va presentar juntament amb els pressupostos de l'Estat. El fet és que l'evolució de la desocupació en l'últim trimestre del 2010 ja va ser més negativa que el que indicaven aquelles dades.

El govern espanyol el 2009 havia proclamat que la dada d'aturats no superaria els quatre milions i els ha superat amb escreix. Ahir, la vicepresidenta econòmica va descartar de totes totes que s'arribi als cinc milions de desocupats i va insistir que el govern espanyol no es conforma "en absolut" amb la taxa d'atur actual i que farà tot el que pugui per millorar les previsions. Va afegir que totes les reformes que s'estan duent a terme contribuiran a reduir progressivament les xifres de l'atur, de manera que el 2014 es situarà al 16%.

Entre les mesures que hi han de contribuir i que s'estan posant en marxa va recordar la bonificació del contracte a temps parcial o la pròxima posada en marxa del pla per fer aflorar els treballadors que cobren en negre. A més, va dir que si s'aconsegueix dissenyar una nova estructura de negociació col·lectiva que introdueixi flexibilitat en l'àmbit empresarial es podrien millorar les previsions de desocupació. Més pressió per als representants sindicals i de la patronal espanyola, que aquests dies estan intentant arribar a tancar l'acord per reformar la negociació col·lectiva amb l'amenaça que, si se li acaba la paciència, l'executiu espanyol acabi tirant pel dret.

L'única dada que no s'ha tocat és la del creixement del PIB d'aquest any. El govern espanyol segueix confiant que l'economia espanyola creixerà un 1,3%. No ho fa ningú més. Cal tenir en compte dues dades. El Banc d'Espanya fa una setmana va indicar que l'economia espanyola creixerà un 0,8% perquè les cases espanyoles no consumeixen com es preveia per l'alt percentatge d'atur i que creix la incertesa. Tampoc és menor que avui el Banc Central Europeu (BCE) anunciï un increment dels tipus d'interès, cosa que podria condicionar el creixement. En aquest sentit, Salgado va explicar que si es tracta d'una modificació "moderada", l'economia espanyola ho podrà "absorbir" i per tant no tindrà cap afectació.

Milloren les exportacions

Per calcular aquest 1,3% de creixement del PIB que es manté inalterable, es conjuguen diverses variables que han canviat, tot i que tenint-les totes en compte segueixen resultant el mateix. Per exemple, el govern espanyol té pitjors perspectives sobre l'evolució del consum final, que creixerà el 0,4% en lloc del 0,9%, ja que el consum privat augmentarà el 0,9% i no l'1,8% per una "important" caiguda de la taxa d'estalvi. D'aquesta manera l'aportació de la demanda nacional al PIB serà nul·la en lloc del 0,4% anteriorment calculat i encara que s'espera que la inversió caigui menys del previst, l'1,3% en comptes de l'1,5%.

En canvi, altres previsions milloren. L'aportació del sector exterior al creixement econòmic passarà del 0,9% a l'1,3%, gràcies a la millora de les exportacions, que creixeran el 8,3% en lloc del 6,4%. Pel que fa a l'ocupació, tot i que hi haurà més atur s'espera que hi hagi un 0,2% de nous llocs de treball, cosa que suposarà la creació de 35.000 llocs de treball nets a temps complet en tot l'any, tot i que Salgado va insistir que també n'hi haurà més a temps parcial per les bonificacions aprovades per a aquest objectiu.

Sumant i restant, aquestes dades resulten l'1,3% en què es va reafirmar Salgado per al 2011. La vicepresidenta econòmica, però, va anunciar que el creixement del PIB s'ha revisat a la baixa per als dos pròxims anys fins al 2,3 % el 2012 i el 2,4 % el 2013, argumentant que s'esperen tipus d'interès més alts i que totes les previsions indiquen un encariment de les matèries primeres.

stats