POLÍTIQUES SOCIALS
Crònica 17/12/2011

Més de 5.000 beneficiaris encara esperen ajuts de la dependència

La Generalitat arrossega retards en l'aplicació de la llei de la dependència. Més de 5.000 beneficiaris fa més d'un any que esperen percebre els ajuts després d'haver rebut la validació de la seva sol·licitud.

Joan Serra
2 min
Més de 5.000 beneficiaris encara esperen ajuts de la dependència

BARCELONA.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va complir ahir un dels compromisos que va adquirir quan es va fer càrrec de les polítiques socials del Govern: publicar a la web del departament les dades del desplegament de la llei de la dependència a Catalunya, com fa l'Imserso amb les xifres de l'Estat. A Cleries, però, encara li queda feina pendent. Segons les xifres de Benestar, a Catalunya queden per resoldre 10.499 programes individuals d'atenció (PIA) anteriors al 2011, un pas que tanca el procés administratiu i determina la prestació o el servei més adequat per a cada cas. Unes 5.000 persones encara no disposen d'aquests ajuts, tot i que hi tenen dret.

Un 50,3% d'aquests 10.499 PIA estan encallats als ajuntaments, encarregats de la tramitació dels expedients. Els municipis han hagut de fer esforços addicionals per resoldre l'acumulació de casos. L'Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha reforçat els equips de serveis socials per evitar col·lapses en l'atenció a la dependència. Portaveus de Benestar apunten, també, que diversos consistoris no han pogut adjudicar serveis d'atenció a domicili a dependents lleus perquè no poden afrontar la part del cost que pertoca a les arques municipals. L'altra meitat dels PIA anteriors al 2011 que no s'han executat corresponen a persones que ja estan ateses mentre es tramita l'expedient. Un 8,5% dels beneficiaris reben suport en centres de salut mental; un 6%, en centres sociosanitaris, i un 10,3%, en residències per a gent gran o discapacitats. Un 4,7% dels casos presenten alguna incidència que n'endarrereix resolució i un 20,2% estan resolts però només resta l'alta del cuidador no professional a la Seguretat Social per liquidar-los.

El conseller va treure pit. Segons les xifres de Benestar -a data 1 de desembre-, 137.444 catalans reben ajudes per la seva situació de dependència, uns 47.000 més que l'any passat. "Estem pràcticament al dia pel que fa a les valoracions pendents d'abans del 2011 i anem a termini pel que fa a les valoracions d'aquest any", va puntualitzar Cleries. A Catalunya s'han realitzat 38.019 PIA aquest any, tot i que les sol·licituds inicials de valoració han estat superiors (55.879). El conseller va insistir ahir que l'Estat no fa el mateix esforç que la Generalitat per finançar els casos de dependència.

stats