CURSA PER LES PRESIDENCIALS
Crònica 27/09/2011

Més entrebancs per a Sarkozy

El president francès, Nicolas Sarkozy, està tocat. La derrota del seu partit a les eleccions al Senat dóna ales al Partit Socialista, que ja es veu com a vencedor de les eleccions presidencials del 2012.

Marc Vidal
2 min
El senat, 50 anys de poder conservador El Senat francès, una cambra on el territori està sobrerepresentat, estava en mans conservadores des de l'any 1958,  però d'ençà que Nicolas Sarkozy va accedir al poder l'any 2007, el seu partit, la UMP, ha perdut 50 escons. Des de diumenge, els partits d'esquerra controlen 177 dels 348 escons d'aquesta cambra.

BARCELONA.Quan falten set mesos per a les eleccions presidencials, al partit de Nicolas Sarkozy -la dretana Unió per un Moviment Popular (UMP)- s'han disparat totes les alarmes. Portes enfora, tothom minimitza la pèrdua de la majoria que tenien al Senat des de feia 50 anys als comicis que es van fer diumenge. Però ahir Sarkozy va convocar d'urgència la plana major del seu partit al Palau de l'Elisi per analitzar la situació i fer, si encara hi són a temps, un cop de timó.

La derrota al Senat és "la conseqüència lògica" del retrocés experimentat per la UMP en les últimes cites electorals, segons va dir Franck Louvrier, assessor de Sarkoyz, però la tesi és difícil de mantenir ja que el Senat, una institució on està sobrerepresentat el territori, és el mirall de la França profunda, la més tradicional i immobilista, la de tradició conservadora. I així havia anat des del 1958. És justament per això que la pèrdua de 50 escons en aquesta cambra des que l'any 2007 Sarkozy va arribar al poder pren una dimensió encara més preocupant: la dreta ja no convenç ni als seus feus tradicionals.

Però ahir l'entorn del president va aplacar qualsevol intent de qüestionar el lideratge de Sarkozy i va tancar la porta a un escenari que no sigui el d'ell optant a la reelecció. "No s'ha de barrejar el president amb tot això", va dir l'ex-primer ministre Jean-Pierre Raffarin. "Les eleccions presidencials són al maig i, en general, els vencedors del setembre no són els que guanyen al maig", va advertir Raffarin.

Després de les eleccions de diumenge, els partits d'esquerra controlen 177 dels 348 escons del Senat, on la renovació es va fent per meitats cada tres anys. Aquesta cambra té un paper discret en el dia a dia de la política francesa i que, des d'ara, estigui en mans socialistes no ha de ser cap entrebanc per al govern de Sarkozy més enllà d'algun retard en l'aprovació dels pressupostos. L'Assemblea Nacional és finalment la que té l'última paraula.

Causes de la derrota

La crisi econòmica passa factura a la UMP de Sarkozy, que també ha pagat a les urnes el malestar per una reforma de l'administració local que no ha convençut el territori i per la reactivació d'un cas de corrupció -l'afer Karachi- que esquitxa la campanya presidencial d'Édouard Balladur el 1995, en què Sarkozy va fer de portaveu del candidat.

Per als socialistes, en canvi, el resultat de les eleccions al Senat és un pas cap a la victòria a les presidencials del 2012 un cop superat el xoc de la detenció del que havia de ser el seu candidat, l'expresident de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Amb la UMP en descens i el ressò mediàtic que els dóna la campanya de les primàries que estan fent, dos dels seus candidats per enfrontar-se a Sarkozy el guanyarien. El principal favorit és François Hollande, que té un avantatge en intenció de vot, segons les enquestes, d'entre 5 i 8 punts per davant de Sarkozy. L'altra candidata també amb possibilitats de destronar l'actual president francès és Martine Aubry, amb un avantatge més ajustat als sondejos, d'entre 1 i 4 punts. El desenllaç d'aquest primer duel serà entre el 9 i el 16 d'octubre, quan els francesos triaran qui volen que intenti fer ombra a Sarkozy.

stats