CONFLICTE ISRAEL-PALESTINA
Crònica 24/09/2011

Més gestos que diàleg a l'ONU

El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va demanar ahir a la comunitat internacional que reconegui l'Estat palestí. Israel rebutja la petició sense abans arribar a un acord de pau.

Núria Ferragutcasas
3 min
A la defensiva Netanyahu va defensar ahir tornar a les negociacions i va treure importància al que passi a les Nacions Unides.

WashingtonLes paraules del poeta palestí Mahmud Darwish van ressonar ahir a la sala gran de l'ONU per boca del president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas: "Tenim un sol objectiu: existir". Abbas va cridar un contundent "ja n'hi ha prou" a l'ocupació d'Israel i va reclamar la independència per Palestina. "Ha arribat l'hora de la primavera palestina . L'hora per al meu poble valent de viure lliures i en un estat sobirà", va dir el president palestí davant una majoria de l'audiència dreta i que el va ovacionar diversos cops.

En el seu discurs, Abbas va acusar Israel d'"esmicolar contra les roques" tots els esforços dels palestins per arribar a un acord de pau i va demanar a la comunitat internacional un paper més actiu en la resolució del conflicte. El fracàs de 20 anys de negociacions ha fet inevitable, segons el líder palestí, la petició de Palestina per ser membre de ple dret de les Nacions Unides. Així, pocs minuts abans de la seva intervenció, Abbas va entregar el document oficial al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per l'admissió de Palestina sobre les bases de les fronteres de 1967 i que inclou Cisjordània, la franja de Gaza i Jerusalem est com la seva capital.

Abbas també va denunciar la construcció de nous assentaments que considera el centre de "la política de colonització, brutalitat, i la discriminació racial d'Israel" i amenaça la solució de dos estats i l'existència de l'Autoritat Palestina. Malgrat els seus retrets, el president Abbas va tenir paraules d'esperança de pau per la regió i va estendre la mà a Israel. Una mà que també va allargar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. "Posem-nos a negociar ara mateix, aquí mateix", va exhortar.

Ofertes amb condicions

L'oferta de Netanyahu va venir, però, amb condicions. El primer ministre israelià va demanar als països membres de l'ONU que rebutgin la sol·licitud de Palestina, ja que la considera unilateral i perjudicial per la resolució d'un conflicte que ja dura més de seixanta anys. "Israel ha ofert la pau des que va néixer", segons Netanyahu, que va assegurar que havia vingut a dir la veritat: "La veritat és que els palestins volen un estat sense pau". I va explicar: "Si els palestins fan primer la pau amb Israel no serem els últims a reconèixer l'Estat palestí sinó els primers".

Benjamin Netanyahu va negar les paraules d'Abbas en què va assegurar que els palestins només estaven armats "pels seus somnis i esperances". "Esperances, somnis... i 10.000 míssils i coets subministrats per l'Iran", va dir el líder israelià. A més, va defensar la posició d'Israel en les negociacions de pau i va enumerar les concessions que ha fet el seu país. "La retirada de Gaza va ser un pas cap a la pau però en vam treure només guerra".

D'altra banda, Netanyahu va expressar la necessitat d'aconseguir seguretat pel poble jueu i va reclamar també l'ajuda de la comunitat internacional per impedir que el govern iranià aconsegueixi armes nuclears. "Si no fem res -va advertir- la Primavera Àrab podria ser un hivern iranià".

Determinació palestina

Els discursos històrics d'ahir mostren dos líders amb dues visions sobre la solució del conflicte enfrontades. Tant Palestina com Israel van reclamar l'inici de noves negociacions però Palestina està decidida a fer-ho des d'una altra condició, des de la condició d'estat independent. Abbas està molest pel paper del president dels Estats Units, Barack Obama, i el Quartet de la Pau (ONU, UE, Rússia i EUA), ja que no han pressionat prou Israel perquè aturi la construcció de noves colònies. Així, ahir, la seva sol·licitud d'adhesió de Palestina al Consell de Seguretat de l'ONU obligarà, molt probablement, els Estats Units a fer servir el seu veto si vol impedir un Estat palestí. Un veto que de ben segur tindrà implicacions en les relacions dels Estats Units amb el món àrab.

La determinació de Palestina i del seu líder s'expressen en el poema de Darwish, una llegenda literària en el món àrab. Darwish, que va ser membre de l'Organització per l'Alliberament de Palestina, va rebutjar els Acords de Pau d'Oslo perquè considerava que el seu poble renunciava a la seva llibertat. Abbas, invocant el poeta nacional, va deixar clar que els palestins ja no volen esperar més per aconseguir el seu propi estat.

stats