EL DESAFIAMENT DEL RÈGIM LIBI
Crònica 05/03/2011

Més massacres d'un Gaddafi impassible

David D. Kirkpatrick
3 min
LA LLUITA DELS OPOSITORS Un rebel dispara un canó en l'ofensiva per controlar Ras Lanuf.

The New York Times / TRÍPOLI.El coronel Muammar al-Gaddafi va ampliar el seus atacs contra els opositors que li demanen que plegui, lliurant ferotges batalles per recuperar el control de la ciutat de Zaouia -a prop de Trípoli-, atacant una ciutat petroliera de l'est i disparant contra manifestants pacífics aplegats després de les oracions de divendres a Trípoli, segons diversos testimonis.

Almenys 35 persones van morir, més de 100 van quedar ferides i 65 més van desaparèixer a Zaouia, una ciutat a 40 quilòmetres a l'oest de Trípoli. Un portaveu del govern va dir que les forces de Gaddafi havien reconquerit la ciutat. "Ha estat alliberada aquesta tarda [per ahir], i el portarem allà al matí perquè ho vegi", va assegurar el portaveu. No obstant això, diversos rebels contactats per telèfon ahir a la nit, van dir que, després d'una lluita sagnant a l'entrada de la ciutat, encara la controlaven.

Un testimoni va dir que la pitjor massacre es va produir després de les oracions del divendres, quan un grup de persones van decidir anar pacíficament a manifestar-se a Trípoli. Quan sortien de la ciutat, segons aquest relat, les milícies van obrir foc i van matar almenys una desena de persones i van ferir-ne una cinquantena. "Necessitem l'ajuda d'un altre hospital, perquè el nostre és massa petit per als ferits que tenim aquí, però el problema és el transport -va dir un altre testimoni-. Disparen fins i tot a les ambulàncies que transporten els ferits. He vist amb els meus ulls un conductor d'ambulància ferit d'un tret a la mà".

Una massacre prop de Trípoli

Un testimoni va qualificar ahir els trets a la ciutat de Zaouia com una massacre. "No puc descriure la magnitud de la violència que estan fent servir contra nosaltres", va dir per telèfon mentre se sentien trets de fons. "Volem un país lliure". Fonts de l'oposició van confirmar la mort en els combats del coronel Hussein Darbouk, un oficial que va desertar i estava comandant les forces rebels.

Les tropes governamentals i els opositors van lliurar ahir una ferotge batalla pel control de l'enclavament petrolier de Ras Lanuf, segons testimonis, amb explosions molt potents que es van sentir als afores de la ciutat. Durant tot el dia, camions amb canons improvisats i altres armes de foc muntades a sobre arribaven des de la ciutat de Brega, uns 40 quilòmetres a l'est, per fer front a foc de morter i granades disparades per l'exèrcit.

Ahir també hi va haver informes no confirmats d'un incendi en una refineria de petroli a Zeuietina, una ciutat al nord d'Ajdabia, a la mateixa regió de la costa oriental, i avions de guerra van bombardejar un dipòsit d'armes als afores de Bengasi, la segona ciutat del país, segons un portaveu rebel.

A Trípoli, les forces del coronel Gaddafi van fer servir ahir gasos lacrimògens i el que un testimoni va descriure com a "foc real" per dispersar als manifestants que es van aplegar després de les oracions del migdia davant d'una mesquita en un barri de la ciutat on la majoria estan contra Gaddafi, cantant consignes i desafiant l'intent de les autoritats de bloquejar la capital.

Abans de les oracions d'ahir, diferents testimonis en alguns barris de Trípoli van dir que s'havien bloquejat carreteres amb el suport de vehicles blindats i tancs mentre que als periodistes estrangers que són a la capital se'ls va prohibir sortir de l'hotel. Molta gent a Trípoli van assegurar que havien perdut l'esperança que les protestes pacífiques puguin forçar el coronel Gaddafi a deixar el càrrec com ho van aconseguir els manifestants d'Egipte i Tunísia.

stats