DESOCUPACIÓ
Crònica 03/04/2012

Més de la meitat dels joves espanyols no troben feina

L'atur juvenil a l'Estat va superar al febrer el 50% per primer cop en 15 anys. Espanya continua liderant el rànquing de desocupació a l'eurozona, que ha marcat un nou rècord històric d'atur amb un 10,8%.

Laia Forès
1 min

BRUSSEL·LESLa crisi a Espanya encara no ha tocat fons. Les dades de l'atur del febrer fetes públiques ahir per l'oficina d'estadístiques comunitària, Eurostat, demostren que l'augment de la desocupació encara té recorregut. La taxa d'atur de l'Estat va arribar al febrer al 23,6% de la població activa, tres dècimes més que el mes anterior. Espanya, de fet, continua sent el soci europeu amb la taxa de desocupació més elevada.

L'atur afecta especialment els menors de 25 anys: segons l'Eurostat, la desocupació juvenil a Espanya es va enfilar al febrer fins al 50,5%, més del doble que la mitjana de l'eurozona (21,6%) i de la UE (22,4%). És la primera vegada en 15 anys que més de la meitat dels joves espanyols que busquen feina no en troben. Tot i això, cal esperar a conèixer les dades del govern de l'Estat. A diferència de l'enquesta de població activa (EPA) que fa pública Madrid, les dades de l'Eurostat són estimacions i es fan bastant-se en càlculs diferents als del govern espanyol.

Atur rècord

La zona euro va registrar al febrer una taxa d'atur del 10,8%, un rècord històric per als països de la moneda única. En el conjunt de la UE, la desocupació va arribar al 10,2%, una dècima més que el mes anterior. Espanya és el principal responsable de l'augment de la taxa europea d'atur. El portaveu comunitari d'Economia, Amadeu Altafaj, va subratllar ahir que hi ha estats membres on l'atur baixa, mentre que a Espanya no para d'augmentar. "La taxa tan elevada d'atur no reflecteix només els efectes de la crisi actual, sinó també els d'importants desequilibris macroeconòmics", va advertir Altafaj.

stats