DESASTRE NATURAL
Crònica 18/12/2011

Més de 400 morts en dos dies d'inundacions a les Filipines

Floyd Whaley
2 min

THE NEW YORK TIMES / MANILA.Les inundacions al sud de les Filipines ja han deixat més de 400 persones mortes i més d'un miler de desapareguts, segons la Creu Roja del país. Per segon dia consecutiu, ahir l'aigua va entrar a les cases i va sorprendre famílies que es van haver d'enfilar a les teulades dels edificis per protegir els seus fills, segons informaven fonts governamentals.

"Els rius es van desbordar i van escampar-se a l'interior dels pobles", va dir Leopoldo Galon, un portaveu militar. "Els soldats que fan operacions de rescat estan trobant cossos a tot arreu: a les cases, als rius, a les ribes i al carrer. Els morts són per tot arreu", alertava Galon.

Les inundacions van ser provocades per la tempesta tropical Washi , que va arribar divendres a l'illa de Mindanao, al sud de les Filipines, amb vents de fins a 90 quilòmetres per hora i amb fortes pluges. Ahir a primera hora la tempesta havia inundat les ciutats de Cagayan de Oro i Iligan, al nord de l'illa.

Les pluges torrencials van fer baixar l'aigua per les muntanyes amb força i la van fer arribar a rius ja desbordats que van engolir ràpidament àrees de la part nord de Mindanao. L'aigua, en creixement constant, va entrar a les cases cap a les dues de la matinada, quan molts dels habitants dormien, explicava Benito Ramos, un funcionari de defensa civil, durant una roda de premsa a Manila.

Washi és la 19a tempesta que ha assolat el país aquest any, però segons Ramos els tifons i les tempestes tropicals normalment afecten amb més potència la zona nord de les Filipines i aquesta, en canvi, ha fet un camí diferent cap al sud. Per aquest motiu i per la rapidesa i la ferocitat de l'aigua, va agafar molts habitants per sorpresa.

Festes truncades

Leopoldo Galon va explicar ahir que l'emergència i la tasca esgarrifosa de recollir cossos, va sorprendre els soldats quan es preparaven per celebrar les festes de Nadal amb les seves famílies. "No ens queixem", deia el portaveu de l'exèrcit. "És la nostra feina".

Els habitants de l'àrea coincidien amb el sentiment del militar. "Aquest Nadal quedarà gravat en la memòria de tothom", deia Stephanie Caragos, de 34 anys. "Hem vist camions plens de cossos i la gent està comprant en grans quantitats per ajudar els que ho necessiten", relatava Caragos, que ha perdut un oncle en les inundacions.

El servei meteorològic nacional pronostica que la tempesta amainarà avui, just després de passar per l'illa de Palawan, a l'oest del país.

Les Filipines ja van quedar afectades per la tempesta tropical Banyan a l'octubre, que va deixar vuit morts. Un mes abans, al setembre, els tifons Nesat i Nalgae van arribar al país gairebé consecutivament i van causar la mort de més d'un centenar de persones.

stats