CATÀSTROFE NATURAL
Crònica 30/04/2011

Més de 300 morts per la gran tempesta dels Estats Units

C. Robertson / K. Severson
3 min
Més de 300 morts per la gran tempesta dels Estats Units

The New York Times / Tuscaloosa (alabama)Mentre el president dels Estats Units, Barack Obama, visitava ahir l'estat d'Alabama, l'epicentre de la regió que ha suportat les dures tempestes que van matar centenars de persones dimecres a tot el sud del país, la població de Texas, a Virgínia, buscava supervivents entre les runa de les cases, escoles i negocis. "Mai he vist una devastació com aquesta -va dir Obama durant un tour per la ciutat universitària de Tuscaloosa, segons Associated Press-, ens assegurarem que el poble no us oblidi".

Almenys 300 persones han mort en sis estats arran de les tempestes, la majoria dels quals -213 persones- a Alabama. A Tuscaloosa, la seu de la Universitat d'Alabama, s'ha desplomat el teulat d'alguns edificis i en total han mort almenys 36 persones. Hi ha milers de ferits, i encara més gent que ha quedat sense casa. Se'ls veia ahir transportant les seves pertinences en bosses d'escombraries o bé remenant entre grans piles de fusta buscant alguna cosa salvable. Ahir al matí era difícil trobar gasolina i altres subministraments en algunes parts d'Alabama. Els directors dels serveis d'emergència avisaven la gent que no enviés ajuda encara. "No tenim cap mena d'infraestructura per poder assumir donacions i voluntaris", deia Phillis Little, el director de logística del comtat d'emergència de Coleman, a la seu de la televisió de Birmingham. "Ara mateix no tenim prou forces. Intentarem tenir-ho tot a punt, amb sort, per diumenge".

A Pleasant Grove (Alabama), una comunitat a prop de Birmingham, on nou persones van morir dimecres, una església ha anat rebent donacions d'aliments i actua com a cuina improvisada per a centenars de persones que han perdut les seves llars. En altres àrees, la Creu Roja ofereix menjar als albergs.

Tot i que Alabama ha estat el que ha rebut més, pocs estats del sud s'han salvat de la tempesta. Trenta-tres persones han mort a Tennessee, trenta-dues a Mississipí, quinze a Geòrgia, cinc a Virgínia i una a Kentucky, segons Associated Press. Però de seguida que els equips de rescat s'obrin camí entre la runa i els camins rurals sembrats d'arbres caiguts la xifra augmentarà. "La història em diu que l'estimació de morts és un mal negoci", va dir W. Craig Fugate, de l'administració de l'Agència Federal d'Emergència durant una conferència telefònica amb un grup de periodistes dijous.

A la recerca de supervivents

Durant la nit es podien sentir crits de la gent entra la runa a Tuscaloosa, però durant dijous l'esperança es va anar esvaint. L'alcalde, Walt Maddox, va assegurar que l'operació de recerca s'allargaria com a molt fins avui, abans que les seves declaracions derivessin en com recuperar-se d'un cop així. Tot i això, des d'un primer moment, s'ha deplegat una enorme operació de rescat a tot el sud. Només a Alabama, s'hi han enviat més de 2.000 militars. Als nou estats, més de 1.680 persones han passat les nits en centres d'evacuats de la Creu Roja, segons l'organització. L'última vegada que es va haver de muntar un sistema de refugis d'aquestes dimensions va ser amb l'huracà Katrina . "Mai havia vist tants cossos -deia un jubilat d'una àrea que ha quedat devastada-, nens, dones... Massa cossos".

El tècnics dels Centre Nacional de Predicció del Temps i Tempestes van dir dijous al vespre que havien rebut 127 informacions de tornados dimecres, 104 dels quals entre Alabama i Mississipí. En total, s'han confirmat 297 tornados aquest mes, cosa que ha trencat un rècord de 36 anys.

Més d'un milió de persones continuen sense electricitat als tres estats més afectats per les tempestes. Una de les centrals nuclears a la zona, tot i no registrar incidències, no pot subministrar electricitat per culpa dels desperfectes a la xarxa elèctrica. La crisi es pot convertir en una pugna entre els governs locals, la majoria republicans, i les promeses d'ajuda de l'administració Obama. Una catàstrofe natural que juga un doble joc en un context de greu crisi econòmica.

stats