CANVIS EN EL SECTOR FINANCER
Crònica 21/01/2011

Més pressió a las caixes perquè es transformin en bancs

Ariadna Carbonell
2 min
La ministra Elena Salgado pot haver d'afrontar  més canvis del model de caixes.

BarcelonaTorna la pressió a les caixes. Dimecres, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) reiterava que la nova llei del sector acordada fa un any dóna prou alternatives a les entitats per accedir als mercats de capitals. Aquesta afirmació respon a les insistents informacions que apunten nous plans del govern espanyol per accelerar el procés de bancarització de les caixes després que, l'un darrere l'altre, els esforços de l'Executiu no hagin aconseguit allunyar les pors sobre un eventual rescat del país.

El darrer a apuntar aquesta possibilitat ha estat The Wall Street Journal , que ha assegurat que la Moncloa prepara una emissió de deute de 3.000 milions d'euros per als propers dies i que posteriorment l'aniria ampliant per captar fins a 30.000 milions. Aquest capital, segons el rotatiu, serviria per rescatar les caixes que ho necessitin. Entre els canvis que el govern estudia hi hauria la possibilitat de facultar el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) per comprar participacions de les entitats, cosa que donaria a l'executiu més control sobre les entitats. També s'estaria valorant la possibilitat de crear un "banc dolent", que gestionaria els actius tòxics d'algunes caixes.

En la mateixa línia se situa el darrer informe de Merrill Lynch, que preveu la necessitat de nacionalització d'alguna caixa d'estalvis. El banc d'inversió considera que la propera onada de tests d'estrès revelarà importants mancances de capital a les caixes, una carència que no podrà ser satisfeta amb ajudes del FROB pel seu cost elevat per les entitats. Això portaria el govern a nacionalitzar alguna entitat i estimular un nou procés de contracció.

Aquesta setmana va transcendir que les noves proves de solvència i liquiditat seran dissenyades per la nova estructura de supervisió europea, cosa que homogeneïtzarà els exàmens. Es preveu que la ràtio Tier I -el capital de més qualitat- passarà del 6% al 8%, fet que obligarà a recapitalitzar diverses entitats.

stats