ENDURIMENT DE PENES
Crònica 28/01/2011

Més pressió a l'Àfrica contra el col·lectiu gai

L'ugandès David Kato, de 41 anys, va aparèixer mort a casa seva dimecres passat. S'oposava frontalment a les lleis contra els homosexuals del seu país, una regulació cada cop més estesa a l'Àfrica.

Lali Cambra
3 min
Minorities, EUA

CORRESPONSAL A CIUTAT DEL CAPUganda, Malawi, Ruanda, i Kènia, l'any passat. Aquest any, acabat d'inaugurar, el Camerun i, un altre cop, Uganda. Països que han volgut endurir les ja dures penes que castiguen l'homosexualitat o les han aplicat; països els dirigents dels quals han fet declaracions inflamatòries contra gais; països on es persegueix advocats defensors. I un país, Uganda, on dimecres van assassinar un activista. Si la gran majoria de països africans (29) mantenen legislacions antisodomia heretades de temps colonials (cadena perpètua), també és cert que en els últims anys gais, lesbianes i transsexuals s'han organitzat com mai. El contraatac, però, de l'Àfrica més patriarcal els acusa de ser l'avantguarda "d'una campanya gai occidental".

David Kato tenia 41 anys. S'havia oposat amb la seva organització, Sexual Minorities Uganda (Smug) a l'aprovació d'una llei que condemnava a mort a "homosexuals reincidents". Lluitava pel canvi de l'actual normativa en la qual l'homosexualitat està penada amb catorze anys de presó. La llei no es va aprovar: l'escàndol internacional de la proposta, en un país com Uganda, depenent d'ajuda exterior, especialment dels EUA, va fer que el debat al Parlament se suspengués. Victor Mukasa, activista pels drets humans d'Uganda, recordava que l'any passat els homosexuals vivien amb molta por: "Em deien: ens veiem a la presó o a la tomba". Per a Kato, tomba. El seu nom, adreça i fotografia, publicades pel setmanari Rolling Stone (res a veure amb la revista musical), representaven un dels cent homosexuals que volien denunciar. Kato va recórrer als tribunals i van aturar més articles. Dimecres, un o dos homes, -encara no està clar-, van matar l'activista a cops a casa seva.

Segons explica Mònica Mbaru, responsable d'International Gai & Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC), Kato havia denunciat que rebia amenaces. Dos activistes més, apareguts al setmanari, temen per la seva seguretat. Per Mbaru, la connexió entre l'assassinat i el setmanari és indiscutible. L'editor de Rolling Stone , Giles Muhame però, va dir a Reuters que a Kampala, "hi ha molt de crim, potser no l'han mort per ser gai". Muhame va afegir que ells pretenien incitar el govern "a penjar els que promouen l'homosexualitat, no a que els ataquin els ciutadans".

La mort de Kato serà recordada pels activistes, en nombre creixent al continent, inimaginable fa una dècada, esperonats per la necessitat d'incloure gais en la prevenció de la sida i recolzats des de l'exterior per organitzacions de drets humans. El seu creixement, explica Mbaru, suposa una amenaça per al poder patriarcal africà, que respon que com que els activistes locals reben suport de fora, "són agents d'una campanya dels gais occidentals". La campanya occidental, sí que va arribar a Uganda el 2009 de la mà de predicadors evangelistes dels Estats Units, diu Mukasa i afegeix: "Van fer seminaris amb polítics i deien que ser gai es cura, que som una amenaça a la unitat familiar. I la família és molt important a Uganda. Poc després va sorgir la proposta de llei. Després, els predicadors van dir que no pretenien que s'instaurés la pena de mort. Però ells van encendre la flama".

Ruanda, que no criminalitza l'homosexualitat, va voler fer-ho l'any passat. Activistes locals i internacionals van aturar el debat al Parlament. A Malawi, les autoritats van condemnar a catorze anys dos homes que es van casar en un matrimoni tradicional. Pressions diplomàtiques van aconseguir el seu alliberament. Ara, al Camerun, els polítics critiquen que organitzacions de defensa dels drets dels gais hagin rebut subvencions de la Unió Europea i amenacen públicament amb la detenció de l'advocada Alice Nkom, que treballa amb organitzacions d'homosexuals. Els activistes van guanyant batalles, però avancen a poc a poc en la guerra: dos terços dels països africans mantenen encara la mateixa legislació i és només Sud-àfrica el que ha legalitzat el matrimoni entre gais i lesbianes.

stats